Μνημεία

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟΝ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ


«Τρία είναι τα γνωστά στην ηπειρωτική Ελλάδα –και, ειδικότερα, στην Πελοπόννησο– ανάκτορα υστέρων μυκηναϊκών χρόνων: στις Mυκήνες (ανασκαφή Xρ. Tσούντα, A. Γουέις, Γ.E. Μυλωνάς), στην Τίρυνθα (ανασκαφή Ερρίκου Σλήμαν, Γουλ. Ντέρπφελντ, K. Μίλερ, Κλάους Κίλιαν) και στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού (Κάρολος Μπλέγκεν) σε οδική απόσταση 3 χλμ. NΔ από τη Χώρα Τριφυλίας και 21 χλμ. βόρεια από την Πύλο, αλλά το τρίτο ανάκτορο διέθετε τη μεγαλύτερη εστία (διαμέτρου 4,02 μ.) στην Αίθουσα Θρόνου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εστίες των Μυκηνών (4,00 μ.) και της Τίρυνθος (3,50 μ.), πράγμα που δείχνει, όπως και όλη η διάρθρωσή του, η όλη διακόσμησή του και οργάνωσή του ότι ο αφέντης της περιοχής ήταν, πράγματι, από «μεγάλο τζάκι», όπως λέμε.» Από άρθρο του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Σ. Kορρέ,

Το Ανάκτορο του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού.

Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του, το 1939, ταυτοποιήθηκαν επίσης περίπου 1.000 πινακίδες της γραμμικής Β. Επίσης ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ.. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, Το ανάκτορο φαίνεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά τον 12ο αιώνα π.Χ.,-αρχαιογνώμων- η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει μία πληθώρα κεραμικών πινακιδίων που μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.


Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Περιγραφή Ανακτόρου
Το Ανάκτορο του Νέστορος βρίσκεται στο λόφο του
Άνω Εγκλιανού, στη δυτική πλευρά της οδού που ενώνει την Πύλο με τη Χώρα. Απέχει 4χλμ. νότια από τη Χώρα και 17χλμ. βόρεια από την Πύλο. Ο λόφος δεσπόζει ανάμεσα σε ρεματιές, σε μια περιοχή κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες, ενώ απέναντί του ανοίγεται ο κόλπος του Ναυαρίνου.

Στην γύρω περιοχή βρέθηκαν όστρακα Νεολιθικής εποχής, καθώς και κατάλοιπα Πρωτοελλαδικού οικισμού. Είναι εξακριβωμένο ότι ο λόφος του Άνω Εγκλιανού κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Μεσοελλαδική εποχή (γύρω 2000 π.Χ.), οπότε και κατασκευάστηκε οχυρωματικός περίβολος γύρω από το χώρο, όπου αργότερα θεμελιώθηκε το Ανάκτορο.
Η Πύλη και τμήματα των τειχών σώζονται ακόμη. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ακόμη, ότι τουλάχιστον ένα πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το κεντρικό κτίριο.
Όμως αυτό το κτίσμα ισοπεδώθηκε προσεχτικά στις αρχές της ΥΕ ΙΙΙ Β εποχής, στο τέλος του 14ου αι. π.Χ. και το νέο ανάκτορο, που το αντικατέστησε είναι το κτίριο που βλέπουν σήμερα οι επισκέπτες.
Η ακρόπολη δεν ήταν οχυρωμένη -σε αντίθεση με τις άλλες γνωστές μυκηναϊκές ακροπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας (Μυκήνες, Τίρυνθα, Μιδέα, Αθήνα), που περιβάλλονταν από ισχυρά κυκλώπεια τείχη. Το ανάκτορο, που ήταν διώροφο, διέθετε μεγάλες αυλές, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ιδιωτικά διαμερίσματα, εργαστήρια, λουτρά, κλιμακοστάσια, φωταγωγούς καθώς και αποχετευτικό σύστημα.-αρχαιογνώμων-Ο χώρος του ανακτόρου συγκέντρωνε πολλές λειτουργίες, αφού αποτελούσε οικονομικό, διοικητικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο αλλά και χώρο κατοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα...

20 εξωπραγματικά μέρη που πρέπει να δείτε για να πειστείτε

Λευκή έρημοςΦαράφρα, Αίγυπτος
The Wave (το «Κύμα»)Αριζόνα, ΗΠΑ
Θερμή πηγή Grand Prismatic SpringΓουαϊόμινγκ, ΗΠΑ
Έρημος ΑτακάμαΠεριοχή Αντοφαγκάστα, Χιλή
Η Μεγάλη μπλε τρύπαΆμπεργκρις Κι, Μπελίζ
SossusvleiΠεριοχή Κόμας, Ναμίμπια
The PinnaclesCervantes, Αυστραλία
Λόφοι Chocolate HillsΝήσος Μποχόλ, Φιλιππίνες
Πέτρινο δάσοςΓιουνάν, Κίνα
Νησί ΣοκότραΆντεν, Υεμένη
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Τοιχογραφία από το προϊστορικό Ακρωτήρι

Τοιχογραφία από το προϊστορικό Ακρωτήρι

Στις αρχές Μαρτίου εμφανίστηκαν μια σειρά  άρθρα στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με τίτλους όπως «Διαψεύδεται η δενδροχρονολόγηση για την έκρηξη της Θήρας» και υπότιτλους όπως «Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την παραδοσιακή άποψη ότι το ηφαίστειο εξερράγη στη διάρκεια του 16ου αιώνα π.Χ.» (βλέπε π.χ. Το Βήμα, 7.3.2014). Τα κείμενα αυτά αναπαράγουν στην ουσία τη δημοσίευση του ιστότοπου του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών Δασών και Χιονιού με αντίστοιχο τίτλο («Οι δακτύλιοι δέντρων της Σαντορίνης υποστηρίζουν την παραδοσιακή χρονολόγηση της ηφαιστειακής έκρηξης»).

Διαβάστε περισσότερα...

Η καστροπολιτεία της Μεθώνης

methoni_castle_burtzi_1_400Η καστροπολιτεία, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένη σε θέση που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση. Οι Ενετοί και οι Τούρκοι, που κατέλαβαν την πόλη ύστερα από μακραίωνη βυζαντινή παρουσία και βραχύβια φραγκική κατοχή, συμπλήρωσαν τις παλαιότερες οχυρώσεις ή και χρησιμοποίησαν αρχαία μέλη στην κατασκευή των οχυρωματικών έργων τους. Οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν το κάστρο της Μεθώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους. Η Μεθώνη απελευθερώθηκε από το εκστρατευτικό σώμα του γάλλου στρατηγού Νικολά Ζοζέφ Μεζόν το 1828.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός του κάστρου της Μεθώνης παρουσιάζουν τα ενσωματωμένα στη βάση του εσωτερικού τείχους σκαλιστά ενετικά λιοντάρια (15ος αιώνας), τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο παλαιοχριστιανικός γρανιτένιος κίονας (η «στήλη του Μοροζίνι»), τα ερείπια οθωμανικών λουτρών και τα ερείπια οικήματος που υπήρξε κατάλυμα του Ιμπραήμ πασά.

Διαβάστε περισσότερα...

Αμπελιώνα

xenonas-epohes.jpg
Ξενώνας Εποχές

Αφήνουμε τη Μεγαλόπολη και μέσω Μαραθούσας κατευθυνόμαστε προς το όρος Λύκαιο για να καταλήξουμε στα χωριά του Δήμου Είρας, στο Ν. Μεσσηνίας. Περνάμε τη Νέδα και φτάνουμε (29 χλμ. από τη Μεγαλόπολη)  στην Αμπελιώνα, στα 840 μ. υψόμετρο. Έίναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Αγγελόπουλου, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Aldemar και αδελφού του γνωστού σκηνοθέτη Θόδωρου. Το χωριό αναστήθηκε με προσωπικές δαπάνες της οικογένειας Αγγελόπουλου. Η αισθητική αναβάθμιση άγγιξε τα πάντα: τα καλντερίμια, τις ξερολιθιές, τα πεζούλια, τις πέτρινες κρήνες (οπωσδήποτε πρέπει να δροσιστούμε πίνοντας νερό από την "Τρανή Βρύση"), τους φανοστάτες, τις ανακαινισμένες σκεπές των σπιτιών, όλα πέρασαν από φρεσκάρισμα υπό το πρίσμα του υψηλού γούστου του Νίκου και των τριών παιδιών του. Ξαναζωντάνεψε "το μαγαζάκι του Σπύρου", (το παλιό μπακάλικο που πλέον λειτουργεί ως καφενείο και ταβερνάκι υπό την καθοδήγηση του κου Παντελή και της συζύγου του, τηλ. 2626023000). Το παλιό σχολείο, κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού, μετατράπηκε σε έναν απλό και λιτό ξενώνα. Έφτιαξαν κι έναν ξενώνα πολυτελείας, ενώ πλακοστρώθηκε και το μονοπάτι που οδηγεί στην ιστορική βρύση Τριτσέλη (χώρος αναψυχής με πηγές, πλατάνια κλπ.). Σώθηκε και αναγεννήθηκε απέναντι από το χωριό το μοναδικό στη Δυτική Πελοπόννησο καστανόδασος. Ετοιμάζουν και οινοποιείο που θα ξαναδώσει ζωή στα εγκαταλελειμμένα αμπέλια της περιοχής. Στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία ιππικού ομίλου για βόλτες στο δάσος.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 4942834