Γεύσεις

Ο θησαυρός των άγριων χόρτων ...

Τα χόρτα, µια από τις πολυτιµότερες τροφές της παραδοσιακής µας διατροφής και από τις βασικότερες της μεσογειακής, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά δυστυχώς ξεχασμένα από πολλούς. Πρόκειται για φυσικά «φάρμακα» αφού σύμφωνα με μελέτες, έχουν

ευεργετικές ιδιότητες σε διάφορες παθήσεις.

Τα φαγώσιμα αγριόχορτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στην Ελλάδα όπου υπάρχει χώμα, χωρίς καμία προσπάθεια και ανθρώπινη παρέμβαση. Η κατανάλωσή τους έχει ιστορία 2500 χρόνων και περισσότερο. Βρίσκουμε μαρτυρίες γι’αυτά στο Θεόφραστο, τον Διοκουρίδη, τον Πλούταρχο και πολλούς άλλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό

Τα 5 ψάρια που πήραν τα βουνά!

-Έλα Αλέκο...Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό...
-Μα πώς γίνεται αυτό;
-Γίνεται σου λέω...
-Και δεν έχει κανένα στη θάλασσα;
-Όχι, όλα στα βουνά πήγαν.
-Μα τι παραμύθι είναι τούτο...
-Όχι, δεν είναι παραμύθι, βάζουμε και στοίχημα;

Μη βάζετε, γιατί θα το χάσετε. Δεν είναι καθόλου αστείο. Προσέξτε: στην Ελλάδα υπάρχουν 5 χωριά με το όνομα Ψάρι. Όλα (δηλαδή και τα 5) βρίσκονται συμπτωματικά στην Πελοπόννησο. Κανένα όμως δεν είναι παραλιακό. Όλα είναι μακρυά από τη θάλασσα και μάλιστα τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στα βουνά! Κι αυτό συμβαίνει διότι το όνομα Ψάρι δεν έχει σχέση ούτε με τα ψάρια ούτε με τη θάλασσα. Τουναντίον! Ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαιοπρεπές τοπωνύμιο Υψάριον, που σημαίνει ύψωμα, λόφος, βουνό. Υψάριον επίσης λέγεται και το ψηλότερο βουνό (1.203 μ.) της Θάσου, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησί του Ν. Καβάλας. Ιδού λοιπόν τα 5 Ψάρια με πληθυσμιακή σειρά:

Διαβάστε περισσότερα...

Κεράσια: Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά

kerasiaΌπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι!

Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ικανά να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, στην πρόληψη και άλλοτε στη θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας, ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Χταπόδι με γλιστρίδα

xtapodi

Για το χταπόδι

2 πλοκάμια από ένα μεγάλο χταπόδι (250-300 γραμμ.)
20 γραμμ. τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
50 γραμμ. λεμονόχορτο , καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
3 κ.σ. χυμό μοσχολέμονου (λάιμ)
1 φύλλο δάφνης
1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
20 ml ξηρό κρασί

Για τη σαλάτα

2 ματσάκια γλιστρίδα
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
1 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι

Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 60 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5152982