Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό

Τα 5 ψάρια που πήραν τα βουνά!

-Έλα Αλέκο...Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό...
-Μα πώς γίνεται αυτό;
-Γίνεται σου λέω...
-Και δεν έχει κανένα στη θάλασσα;
-Όχι, όλα στα βουνά πήγαν.
-Μα τι παραμύθι είναι τούτο...
-Όχι, δεν είναι παραμύθι, βάζουμε και στοίχημα;

Μη βάζετε, γιατί θα το χάσετε. Δεν είναι καθόλου αστείο. Προσέξτε: στην Ελλάδα υπάρχουν 5 χωριά με το όνομα Ψάρι. Όλα (δηλαδή και τα 5) βρίσκονται συμπτωματικά στην Πελοπόννησο. Κανένα όμως δεν είναι παραλιακό. Όλα είναι μακρυά από τη θάλασσα και μάλιστα τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στα βουνά! Κι αυτό συμβαίνει διότι το όνομα Ψάρι δεν έχει σχέση ούτε με τα ψάρια ούτε με τη θάλασσα. Τουναντίον! Ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαιοπρεπές τοπωνύμιο Υψάριον, που σημαίνει ύψωμα, λόφος, βουνό. Υψάριον επίσης λέγεται και το ψηλότερο βουνό (1.203 μ.) της Θάσου, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησί του Ν. Καβάλας. Ιδού λοιπόν τα 5 Ψάρια με πληθυσμιακή σειρά:


1. Ν. Μεσσηνίας. Υψόμετρο 220 μ. Κάτοικοι 602. Στα 5 χλμ. νότια του χωριού Κούβελας, από το οποίο είπαμε ότι κατεβαίνουμε στο φαράγγι της Νέδας.

2. Ν. Ηλείας. Υψόμετρο 40 μ. Κάτοικοι 500. Στα 2 χλμ. από τη Βάρδα, η οποία αποτελεί την έδρα του Δήμου Βουπρασίας.

3. Ν. Κορινθίας. Υψόμετρο 800 μ. Κάτοικοι 382. Στα 3 χλμ. (σε ευθεία γραμμή) ανατολικά της λίμνης Στυμφαλίας.


4. Ν. Αρκαδίας. Υψόμετρο 860 μ. Κάτοικοι 103. Δυτικά από τη Δημητσάνα και νότια από τα Λαγκάδια.


5. Ν. Αρκαδίας. Υψόμετρο 720 μ. Κάτοικοι 95. Στα 13 χλμ. νότια από τη Στεμνίτσα και 15 χλμ. βόρεια από τη Μεγαλόπολη.

Σπιτικά γλυκά του κουταλιού στην "Αρκαδιανή"

Αυτό το τελευταίο, το πέμπτο χωριό, είναι το Ψάρι Τρικολώνων και έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανήκει στο Δήμο Τρικολώνων. Εδώ, ένα Κυριακάτικο μεσημέρι του Αυγούστου του 1997, ο τοπικός σύλλογος "Η Ζωοδόχος Πηγή" με τη συνδρομή της κας Εύης Βουτσινά διοργάνωσε την εκδήλωση "Οι νοστιμιές της γιαγιάς μας". Τι ήταν αυτό; Κατ΄αρχήν μαζεύτηκαν όλες οι νοικοκυρές του χωριού και ανέλαβαν η κάθε μία να μαγειρέψει και από ένα τοπικό παραδοσιακό φαγητό (π.χ. ένα ταψί ή μία κατσαρόλα). Την τιμητική τους είχαν ο καγιανάς, το παστό, τα τρυφερά αμπελοφάσουλα, οι πίτες, η τοπική μπουγάτσα που ζυμώνεται με λάδι και κρασί, οι αφράτοι κεφτέδες με δυόσμο, οι κολοκυθοκορφάδες γιαχνί, το κουνέλι λαγωτό, η γίδα βραστή στο καζάνι με τα κούτσουρα να σιγοκαίνε από κάτω, η βραστή προβατίνα στο τσουκάλι με δυόσμο και φλισκούνι, οι μελιτζάνες γεμιστές λαδερές, ο κόκορας πρωτογιάχνι με χυλοπίτες στραγγιχτές, η αρκαδική καρυδοσκορδαλιά, το χωριάτικο κεντητό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, το ντόπιο κρασάκι, το μυρωδάτο τσιπουράκι και βέβαια ατέλειωτα γλυκά. Γλυκά του κουταλιού, γαλατόπιτες, σκαλτσουνάκια, χαλβάς, δίπλες, τηγανίτες με πετιμέζι, καρυδοκουραμπιέδες κλπ. Όλα αυτά στήθηκαν σε πάγκους, γύριζε ο καθένας, διάλεγε, πλήρωνε και τα απολάμβανε επί τόπου. Φεύγοντας μπορούσες να αγοράσεις σπιτικά παραδοσιακά προϊόντα που τα είχαν ετοιμάσει ειδικά για την εκδήλωση: τραχανά, χυλοπίτες, τυρί κατσικίσιο, ελαιόλαδο, σκαλτσούνια, μουστοκούλουρα, μέλι, καρύδια κλπ. Όλα φυσικά από τη Γορτυνία.

Κουνέλι πρωτογιάχνι με χυλοπίτες στραγγιχτές στην "Αρκαδιανή"

Το ιδιότυπο αυτό γαστρονομικό φεστιβάλ παραδοσιακού φαγητού είχε μεγάλη επιτυχία και επαναλήφθηκε και τον επόμενο χρόνο και μετά ξανά και ξανά ώσπου τελικά γεννήθηκε η Αρκαδιανή, ένα ολοκληρωμένο κέντρο καταγραφής και έμπρακτης ανάδειξης των παραδοσιακών Αρκαδικών γεύσεων. Δημιουργήθηκαν:

-μαγειρείο βασισμένο στη σπιτική μαγειρική και τις πρωτότυπες παραδοσιακές συνταγές,
-μικρή βιοτεχνία, όπου οι γυναίκες του χωριού παρασκευάζουν τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά κ.ά.,
-βιβλιοθήκη με 650 και πλέον τίτλους βιβλίων μαγειρικής,
-μαγαζάκι με τοπικές νοστιμιές και φιλέματα για όλη την οικογένεια,
-μίνι λαογραφικό μουσείο με σκεύη και εργαλεία μαγειρικής,
-περιβόλι και λαχανόκηπος όπου καλλιεργούνται πολλές από τις πρώτες ύλες του μαγειρείου.

Παραδίδονται ακόμη και μαθήματα μαγειρικής. Τηλ. 2791027161 και 2791027162. Πληροφορίες: Αρκαδιανή, γεύση, γνώση και παράδοση.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5153529