
Για το χταπόδι
2 πλοκάμια από ένα μεγάλο χταπόδι (250-300 γραμμ.)
20 γραμμ. τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
50 γραμμ. λεμονόχορτο , καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
3 κ.σ. χυμό μοσχολέμονου (λάιμ)
1 φύλλο δάφνης
1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
20 ml ξηρό κρασί
Για τη σαλάτα
2 ματσάκια γλιστρίδα
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους
1 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το τζίντζερ, το λεμονόχορτο,
τον χυμό μοσχολέμονου, τη δάφνη, το σκόρδο και το κρασί. Βράζουμε σε
χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20-25 λεπτά η μέχρι να
μαλακώσει λίγο το χταπόδι. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει
και κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές ροδέλες. Το ξαναβάζουμε στη σάλτσα του
και αφήνουμε για 2-3 ώρες η όλο το βράδι. Σε μια λεκάνη βάζουμε τη
γλιστρίδα, την ντομάτα, το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά από τη σάλτσα του
χταποδιού. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ροδέλες του
χταποδιού.