Αβία παραλιακό χωριό, 10 χλμ. από τη Καλαμάτα

avia3.JPG1.Αβία (ή Παλιόχωρα): Η Αβία είναι παραλιακό χωριό, 10 χλμ. από τη Καλαμάτα, με όμορφη παραλία και άπλετη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Αποτελούσε κοινότητα, ενώ σήμερα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αβίας με τους οικισμούς Ακρογιάλι και Μεγάλη Μαντίνεια.

Ο χώρος, που κατοικήθηκε πριν από την Ομηρική εποχή, ονομάζεται από τον Όμηρο «ποιηέσσα» δηλαδή εύφορη και πράσινη. Η Αβία βρίσκεται στη θέση που ήταν η αρχαία Ίρη, την οποία αναφέρει ο Όμηρος και που μαζί με την Ενόπη ήταν ακμάζουσες πόλεις την εποχή εκείνη (1500 π.Χ.).

avia4.JPG (65036 bytes)Ο βασιλιάς Κρεσεφόντης μετονόμασε τη περιοχή σε Αβία, από το όνομα της κόρης του Ηρακλή και τροφού του Ηρακλείδη Γληνού, Αβίας, που κατέφυγε εδώ με το βρέφος Γληνό, διωκόμενη από τους Αχαιούς. Σύμφωνα με το Παυσανία είναι μια από τις επτά πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στον Αχιλλέα. Στην ευρύτερη περιοχή της Αβίας βρέθηκαν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν προμυκηναϊκό πολιτισμό, όπως δεκάγωνος δίσκος από μέλανα λίθο που έχει στο κέντρο έκτυπη διακόσμηση, χρυσός αμφορέας και χρυσά κτερίσματα.

avia1.JPG (96081 bytes) Το 1955 κατά τη διάνοιξη κοινοτικού δρόμου βρέθηκε Ρωμαϊκή σαρκοφάγος με ανάγλυφες παραστάσεις κριού, αητού, κεφάλι άντρα με κυκλικό διάδημα και πτερύγια στη κορφή, καθώς και διακοσμητικό διάζωμα με μια γιρλάντα από άνθη. Κατά τη διάνοιξη του ίδιου δρόμου βρέθηκε αρχαίο νόμισμα με την εικόνα του Μεγάλου Κωνσταντίνου σαν πολεμικού αρχηγού και σε νεαρή ηλικία. Στο ίδιο μέρος αποκαλύφθηκε χριστιανικός τάφος των βυζαντινών χρόνων με ενδιαφέροντα κτερίσματα, όπως σταχτοπράσινο γυάλινο αγγείο, δυο άλλα πήλινα αγγεία, ένα πήλινο λύχνο, που στη πάνω επιφάνειά του φέριε λεπτής τέχνης γεωμετρική παράσταση και στη βάση του την Ελληνική γραφή "ΠΡΟΣΔΕΚΤΟ", καθώς και άλλα θρυματισμένα κτερίσματα.

avia2.JPG (65917 bytes)Ένα κιονόκρανο που αποτελούσε μέρος επιτύμβιας στήλης, βρέθηκε κτισμένο σε κατοικία με τη παρακάτω επιγραφή: ΠΡΑΤΟΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΠΠΑΝ ΑΡΙΣΤΕΑΤΗΝ ΕΓΓΟΝΟΝ (Ο Πρατόνικος εις τον Αρχίππαν άριστον έγγονον).

paliohora.JPG (49844 bytes)Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν την ύπαρξη στη περιοχή Αβίας συνέχεια ζωής από την προϊστορική ως τη Βυζαντινή και την υστεροβυζαντινή, που επιβεβαιώνεται και από άλλα τεκμήρια όπως το ερειπωμένο Καστράκι, που το καλοκαίρι φιλοξενούσε τους Δεσπότες του Μυστρά και το ρωμαϊκό-βυζαντινό νεκροταφείο, που είναι διάσπαρτο από κομμάτια πήλινων αγγείων και άλλα είδη κεραμικής.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5152803