Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias
.
Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ"
Συμμετέχουν οι:
ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας
ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
c+p 2018
ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE
3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ
.
Τα αποτελέσματα μετρήσεων μεσσηνιακού Ελαιόλαδου
Εντονο φρουτώδες άρωμα, μέτρια πικράδα και ισχυρή πικάντικη γεύση είναι τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που προέρχεται από την κορωνέικη ελιά, σύμφωνα με την προχθεσινή αξιολόγηση δειγμάτων από την ομάδα γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Η γενική εικόνα που προέκυψε από την αξιολόγηση συνολικά 6 δειγμάτων ελαιολάδου από διάφορες περιοχές του νομού είναι πως η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται από ελαιόλαδα άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, αντιπροσωπευτικών της κορωνέικης ποικιλίας και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Οπως επισημαίνεται βέβαια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: “Τα δείγματα ήταν ενδεικτικά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του συνόλου της παραγωγής της κάθε περιοχής“.
Να σημειωθεί πως τα δείγματα όλων των περιοχών προέρχονταν από δένδρα της κορωνέικης ποικιλίας, με εξαίρεση αυτό της Πύλου που προερχόταν από μαυρολιά. Το δείγμα ελαιολάδου από μαυρολιά παρουσιάζεται λιγότερο φρουτώδες, με σχεδόν καθόλου πικράδα και χαμηλής έντασης πικάντικη γεύση. Η μαυρολιά σημειώνεται πως “δίνει πιο ήπια γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά, κάτι που συχνά είναι και λόγος προτίμησής του από κάποιους τυποποιητές - εξαγωγείς“.
Ολα τα δείγματα αξιολογήθηκαν (ως προς το φρουτώδες άρωμά τους, την πικράδα τους και την πικάντικη γεύση τους) σε μια κλίμακα από 0 έως 10.
Περιοχή | Φρουτώδες | Πικρό | Πικάντικο |
Καλαμάτα | 3,9 | 2,3 | 3,8 |
Μάνη - Δολοί | 4,2 | 3,6 | 5,1 |
Μάνη - Σταυροπήγιο | 3,9 | 3,9 | 4,8 |
Αρφαρά | 5,3 | 3,3 | 4,9 |
Ανάληψη | 2,4 | 2,2 | 3,4 |
Γαργαλιάνοι | 4,2 | 2,7 | 4,6 |
Πύλος - Ρωμανού | 2,4 | 0,3 | 2,0 |