Ξεκίνησε η μελέτη της βυθισμένης πολιτείας
Ξεκίνησε η μελέτη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, ανάμεσα στη στεριά και την Ελαφόνησο.
Τις εβδομάδες που πέρασαν έγιναν εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησής της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν και αγγεία από μινωικό ναυάγιο στην ευρύτερη περιοχή, της αρχαίας πολιτείας, που βρίσκεται 3 - 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα. Οι εργασίες γίνονται από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Ελληνες αρχαιολόγους.
Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2800 π.Χ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτήρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Ο αρχαιολόγος δρ. Τζον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ήταν ο πρώτος αρχαιολόγος που πήρε επίσημη άδεια για επίσκεψη στο χώρο. Ωστόσο, από το 1968 που εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα υποθαλάσσια ερείπια, από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον δρ. Νίκολας Φλέμινγκ, δεν έγινε καμία έρευνα στην περιοχή. Το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δημοσίευσε πρόσφατα πληροφορίες για την έρευνα.
Οπως αναφέρεται, στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Μια συστηματική αξιολόγηση των ευρημάτων λέγεται ότι έχει αναλάβει η Χρυσάνθη Γάλλου στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι “αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας” και γι’ αυτό επεσήμανε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα, πριν τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα, καθώς ήδη ο τουρισμός, οι δύτες και οι άγκυρες προκαλούν φθορές. Ο δρ. Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον κ.
Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, διεξάγουν λεπτομερή υποθαλάσσια έρευνα του χώρου χρησιμοποιώντας ακουστικό σαρωτή. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων σχηματισμών με μεγάλη ακρίβεια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Αιγαίας Προϊστορίας (INSTAP), το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Σχολή της Αρχαιολογίας Αθηνών.
Οι τοπικοί φορείς ευελπιστούν ότι όλη αυτή η ιστορία και η ομορφιά να αναδειχθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός παγκοσμίως μοναδικού αρχαιολογικού πάρκου μέσα στη θάλασσα, δίπλα στα Βιγκλάφια, στη νησίδα που φέρει το όνομα Παυλοπέτρι.