Γεμάτη κινδύνους η διαδικτυακή «γειτονιά»
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που γιορτάζεται σήμερα 11η χρονιά σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύει μια ανησυχητική αλήθεια: το Facebook βρέθηκε πρώτο στη λίστα των καταγγελιών για παράνομη δραστηριότητα μεταξύ των κοινωνικών δικτύων, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, αφού είναι το πλέον δημοφιλές και έχει προφανώς τις λιγότερες δικλίδες ασφαλείας.
«Ολοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο (Let's create a better
Internet together!)» είναι το σύνθημα του φετινού γιορτασμού αλλά, όπως
δείχνει έρευνα του Saferinternet.gr, το Facebook, όπως και άλλα δημοφιλή
κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως, με εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, έχουν
γίνει πόλος έλξης διαφόρων παράνομων δραστηριοτήτων.
Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την παραβίαση προφίλ χρηστών (όπου τρίτοι αποκτούν πρόσβαση σε προφίλ χωρίς την άδεια των χρηστών). Παρουσιάζονται, επίσης, κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bullying) τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικες. Συχνό φαινόμενο είναι και η αναδημοσίευση φωτογραφικού υλικού μελών χωρίς την άδειά τους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι περισσότερες καταγγελίες που έλαβε η SafeLine αφορούσαν αποκλειστικά στο Facebook.
1,5 δισ. χρήστες θα προστεθούν στους ήδη
υπάρχοντες (2,5 δισ.). Τεράστιος αριθμός για φιλόδοξους «ψαράδες», που
θα αυξηθούν, θα οργανωθούν και θα εξελιχθούν... Η διαδικασία
Οπως εξηγεί η συντονίστρια του ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δρ Βερόνικα Σαμαρά, η γραμμή «λαμβάνει καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν στο Facebook».
Μετά τη διατύπωση μιας τέτοιας καταγγελίας ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, για να γίνει σύντομα και αποτελεσματικά η απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου.
Μετά την επεξεργασία της καταγγελίας, η SafeLine προωθεί το περιεχόμενο και την καταγγελία στους διαχειριστές, που απομακρύνουν το παράνομο περιεχόμενο από τους διακομιστές τους, διαγράφουν τις σελίδες όπου εντοπίζεται το πρόβλημα όπως και προφίλ χρηστών που έχουν παραβιαστεί.
Αν κριθεί σκόπιμο, κάποιες καταγγελίες προωθούνται στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. «Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η θετική πλευρά της χρήσης του Διαδικτύου», επισημαίνει η κυρία Σαμαρά, τονίζοντας πως αυτή πρέπει να είναι η προσέγγιση όλων των φορέων και των ατόμων που ασχολούνται με το Διαδίκτυο.
Αναγκαιότητα
Είναι γεγονός ότι η κυρίαρχη δύναμη σήμερα στο Ιντερνετ είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υποκατάσταση της έννοιας της «γειτονιάς» σ' ένα πολύ μαζικότερο, μέχρι και παγκοσμιοποιημένο επίπεδο, κάνει τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα μέσα αυτά δημοφιλείς και ταυτόχρονα συχνό στόχο προσπαθειών «scam», «spam» και «fishing».
Η κατανόηση από τους χρήστες της ανάγκης χρήσης των προσφερόμενων ρυθμίσεων ασφαλείας είναι το πρώτο βήμα προς μια ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.
(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-WWW.SYMANTEC.COM-WWW.SAFERINTERNET.ORG)
Επόμενος στόχος τα «σύννεφα»
Σε μείζονα μάστιγα του Διαδικτύου αναδεικνύεται η κυβερνοεγκληματικότητα, σύμφωνα με την πρώτη σχετική έκθεση της Κομισιόν, η οποία εντείνει τη δράση της για την πάταξη του φαινομένου.
Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι 12% των Ευρωπαίων χρηστών του Ιντερνετ έχουν ήδη δεχθεί επίθεση χάκιν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στην προσωπική τους ιστοσελίδα, ενώ 7% έχουν πέσει θύματα απάτης μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής με την τραπεζική τους κάρτα.
Τον Ιανουάριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε το κέντρο EC3 με στόχο την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και την υποστήριξη των σχετικών δράσεων των κρατών-μελών. Ενα χρόνο μετά, το κέντρο αυτό δημοσιοποιεί την πρώτη του έκθεση και προειδοποιεί ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα δούμε νέες εξελίξεις και πτυχές της κυβερνοεγκληματικότητας, αφού στους 2,5 δισ. χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως θα προστεθούν άλλοι 1,5 δισ.
Αυτό, προβλέπουν οι Ευρωπαίοι ειδικοί, θα οδηγήσει σε αύξηση των εγκληματικών ομάδων που επιλέγουν ως πεδίο δράσης τους τον κυβερνοχώρο, σε εξέλιξη των μεθόδων τους και στη μετάδοση όλο και πιο επιθετικών ηλεκτρονικών ιών. Ο επόμενος μεγάλος στόχος των κυβερνογκληματιών αναμένεται να είναι η τεχνολογία «cloud» (αποθήκευση δεδομένων στον κυβερνοχώρο και πρόσβαση μέσω Δικτύου).