Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias
.
Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ"
Συμμετέχουν οι:
ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας
ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
c+p 2018
ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE
3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ
.
Κινδυνεύουν 3 τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην Βουλή για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.
Σε αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Το Βήμα”, να σταματά με απόφαση του υπουργού Παιδείας η λειτουργία των τμημάτων των ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων.
Η διάταξη αυτή αφορά άμεσα το ΤΕΙ Καλαμάτας καθώς υπάρχει κίνδυνος να μπει “λουκέτο” σε τρία τμήματα. Συγκεκριμένα, μικρός αριθμός σπουδαστών εγγράφεται στα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής, Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη για συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο σε περιπτώσεις ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, ρυθμίζονται άμεσα τα θέματα καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ.
Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου προβλέπει για τα τμήματα που έχουν μικρό αριθμό σπουδαστών: “Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), και απόφαση της συνέλευσης του ΤΕΙ μπορούν να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομαστούν ή να συγχωνευτούν τμήματα του ιδρύματος. *Τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ’ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη, μπορούν με την παραπάνω διαδικασία να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, μπορεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας και γνώμη του ΣΑΤΕ να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους και να αναστέλλεται η εγγραφή και εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά. Κατ’ επέκταση, αν μια σχολή ΤΕΙ μείνει μόνο με ένα τμήμα, εφόσον κλείσουν τα υπόλοιπα που υπάγονταν σε αυτήν, εξακολουθεί να ονομάζεται σχολή”.
Με δεδομένο ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων μετονομάστηκε σε Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ αλαμάτας μετονομάστηκε σε Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας γίνεται κατανοητό ότι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο είναι το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Για τη συνεργασία Πανεπιστημίων-ΤΕΙ το νομοσχέδιο προβλέπει: “Τμήματα ΤΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα ή ομοειδή τμήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφέρεια για την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ή άλλων συστατικών στοιχείων του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών και ιδίως για την παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, φροντιστηριακών ασκήσεων ή εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, την εκπόνηση διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και τη διενέργεια των εξετάσεων με την ισότιμη συμμετοχή των φοιτητών πανεπιστημίων και των σπουδαστών ΤΕΙ”.
Για το διδακτικό προσωπικό το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: “Δίνονται κίνητρα στους καθηγητές ΤΕΙ και διευκολύνονται οι διαδικασίες λήψης εκπαιδευτικών αδειών και εξασφάλισης των διδακτορικών τίτλων που θα τους κάνουν ισότιμους με τους συναδέλφους τους στα πανεπιστήμια. Είναι γνωστό ότι στα ΤΕΙ οι περισσότεροι από τους διδάσκοντες δεν κατέχουν διδακτορικούς τίτλους, οπότε και δεν μπορούν να θεωρηθούν επιστημονικά ισότιμοι με τους καθηγητές των πανεπιστημίων. Διδάσκοντες που κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις και δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους δικαιούνται τώρα να λάβουν εκπαιδευτική άδεια ως τρία έτη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή ως δύο έτη για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου.
Στις περιπτώσεις πρόσληψης διδακτικού προσωπικού με «θολό» επιστημονικό αντικείμενο αλλάζουν οι διαδικασίες. Αν δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις διδασκόντων το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που κατέχουν, θα πρέπει οι διδάσκοντες αυτοί να προβούν υποχρεωτικά στον καθορισμό του στο ενιαίο γνωστικό αντικείμενο ή σε ένα από τα αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα του τομέα τους.”
Πηγή:Ελευθερία