Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias
.
Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ"
Συμμετέχουν οι:
ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας
ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
c+p 2018
ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE
3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ
.
Αλλαγές αναμένονται και στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών
Αλλαγές πρόκειται να υπάρξουν στον προνοιακό χάρτη της χώρας που αναμένεται σύντομα να επηρεάσουν και το Κέντρο Φυσικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών. Οπως επισημαίνει ο διοικητής του Λεωνίδας Παρασκευόπουλος μιλώντας στην «Ε», σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο με βάση τον σχεδιασμό που ήδη έχει ανακοινωθεί.
Σημειώνει δε ότι μόνη ελπίδα για να λειτουργήσει το κέντρο είναι η αποκατάσταση και η αποθεραπεία να περάσουν στο ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα να δημιουργηθούν σύγχρονες δομές υποστήριξης των χρόνια νοσηλευόντων σε αυτό ατόμων με νοητική υστέρηση.
Μάλιστα σημειώνει ότι θα υπάρξει και δραστική μείωση του αριθμού τους. Επίσης μας εξηγεί τους λόγους που τόσα χρόνια το συγκεκριμένο κέντρο δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του, αλλά και τι έχει αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξή του. Εξηγεί τέλος τις τεράστιες δυνατότητες που έχει και πώς μπορεί να μετατραπεί σε ένα πάρκο υγείας που θα αλλάξει την όλη εικόνα που έχει σήμερα.
Καταρχάς ο κ. Παρασκευόπουλος μας μίλησε για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάγκη το κάθε κέντρο να ιδωθεί ξεχωριστά σημειώνοντας: «Από μέρα σε μέρα ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει νέα μέτρα και θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα έχουμε πολύ μεγάλες αλλαγές. Αυτό που μας έχει δώσει να καταλάβουμε σε μια συνάντηση που είχαμε ήταν ότι αλλάζει τελείως η δομή του προνοιακού χάρτη. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν δύο τύποι προνοιακών φορέων, ο ένας θα έχει να κάνει με την αναπηρία και ο άλλος με την προστασία οικογένειας και παιδιού. Αυτά δεν είναι κρυφά, είναι γνωστά από τον Απρίλιο σε ένα σχέδιο που είχε δημοσιευτεί στο site του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Αυτή η μεγάλη αλλαγή θα επηρεάσει και το ΚΑΦΚΑ Μεσσηνίας που βρίσκεται στα Φιλιατρά - ειδικά για τα κέντρα όπως το δικό μας θα υπάρχει μια συνολική αλλαγή. Αυτή την αλλαγή είχαμε προτείνει πέρυσι τον Ιούνιο 4 διοικητές κέντρων αποθεραπείας από τα 7 συνολικά στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αναλύσαμε το πρόβλημα γιατί τα κέντρα αυτά δεν μπορούν να προσελκύσουν επιστημονικό προσωπικό γενικώς, στα 12-13 χρόνια λειτουργίας τους. Η απάντηση είναι ότι η εξέλιξη του γιατρού στο προνοιακό ίδρυμα δεν διαφέρει πολύ από αυτή ενός διοικητικού υπαλλήλου, επίσης δεν μπορεί να κάνει χρήση των υπερωριών όπως γίνεται στα νοσοκομεία, άρα κανένας γιατρός δεν θέλει να πάει σε προνοιακό ίδρυμα.
Το λάθος που έγινε με την δημιουργία των κέντρων αυτών είναι ότι εντάχθηκαν στο σύστημα πρόνοιας και όχι στο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ. Το τι ισχύει στο ΕΣΥ είναι διαφορετικό από ό,τι στα προνοιακά, και θέση να προκηρύξουμε για γιατρούς, δεν παρουσιάζεται κανένας για να την καλύψει, ούτε ο οργανισμός όταν δημιουργήθηκαν προέβλεπε ιατρικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 7 ΚΑΦΚΑ μόνο ένας ορθοπαιδικός εργάζεται και από ό,τι έχω διαπιστώσει κι αυτός κατά λάθος. Για αυτό κάτι πρέπει να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει με το να ενταχθεί η αποθεραπεία στο ΕΣΥ».
Για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το νέο σύστημα και ειδικά για το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Υπάρχουν ΚΑΦΚΑ που εύκολα μπορούν να περάσουν σε αυτό το σύστημα και να λειτουργήσουν άψογα, υπάρχουν όμως και ΚΑΦΚΑ όπως το δικό μας και της Ρόδου που έχουν απομεινάρια ανθρώπων χρόνια φιλοξενούμενων. Μας έχουν πει ότι θα δουν κατ‘ ιδίαν τι θα γίνει για κάθε κέντρο αφού το καθένα έχει ιδιαιτερότητες. Ειδικά για εμάς έχουμε προτείνει να δημιουργήσουμε δύο σύγχρονες δομές για την φιλοξενία των ανθρώπων που έχουμε μέσα, σε νέα βάση, με διαφορετική δομή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι δομές που θεωρούνται σήμερα η καλύτερη μορφή για να φιλοξενείς άτομα με νοητική υστέρηση, που δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα αλλά έχουν γίνει στο εξωτερικό και ίσως να είμαστε πρωτοπόροι. Αυτές οι δομές λέγονται στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ.
Σε εμάς χρειάζονται δύο τέτοιες δομές γιατί το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 9 άτομα. Η φιλοσοφία τους είναι ότι δεν είμαστε άσυλο αλλά μια μεγάλη οικογένεια, δεν είμαστε ασθενείς αλλά σαν όλους τους ανθρώπους, όμως έχουμε μια διαφορετική ανάπτυξη της εγκεφαλικής μας λειτουργίας. Αρα δεν μας λείπει ιατρικό προσωπικό αλλά κοινωνικοί φροντιστές, καθώς όπως λειτουργεί το ΚΑΦΚΑ τόσα χρόνια έχουμε ακυρώσει τα άτομα αυτά.
Σήμερα στο ΚΑΦΚΑ έχουμε 31 φιλοξενούμενους, έχουν δρομολογηθεί κάποια σχέδια να μειωθεί ο αριθμός τους σημαντικά, τουλάχιστον να φτάσουμε στο επίπεδο των 18 ατόμων που θα απορροφηθούν από αυτές τις δύο δομές. Από εκεί και πέρα από την στιγμή που και το κομμάτι της αποθεραπείας και της φυσικής αποκατάστασης περάσει στο ΕΣΥ, περιμένουμε να αναπτυχθεί και το ΚΑΦΚΑ.
Ενώ μπορούμε μέσω ΕΣΠΑ να κάνουμε πιο σύγχρονες τις υποδομές μας και να είναι πια οι δομές όχι μόνο επιστημονικά εκσυγχρονισμένες αλλά και τα κτήριά μας πιο καλά».
Γιατί όμως δεν λειτούργησε το ΚΑΦΚΑ τόσα χρόνια; «Το 1998 το άσυλο έπρεπε να κλείσει και ο πληθυσμός να πάει οπουδήποτε αλλού γιατί αυτό που δημιουργήθηκε το 1998 ήταν για αποθεραπεία-αποκατάσταση, για παραμονή εδώ των ανθρώπων για 2-3 μήνες ώστε να υπάρχει μια ροή ανθρώπων. Αυτός ήταν ο σκοπός λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ. Πώς μπορεί όμως να υλοποιηθεί αυτό όταν παραμένουν στο χώρο οι χρόνια πάσχοντες και όταν επιπλέον δεν έχεις γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό; Αυτό ήταν το πρόβλημα και για αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Αν περάσει στο ΕΣΥ -που νομίζω ότι θα περάσει, καθώς αυτό έχει ωριμάσει- και αν έχουμε καλή συνεργασία με τα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Καλαμάτας -που νομίζω ότι θα έχουμε- θα μπορέσει εδώ να προσφερθεί υπηρεσία αποκατάστασης, αλλά μόνο έτσι» απαντά ο διοικητής.
Για την άποψη που έχει ειπωθεί αρκετές φορές σχετικά με το ΚΑΦΚΑ ότι είναι ένας «γίγαντας που κοιμάται» ο κ.
Παρασκευόπουλος τόνισε: «Εδώ ήταν μια επένδυση της δεκαετίας του 1980, δημιουργία ενός γίγαντα για να κάνει αποκατάσταση και να εξυπηρετήσει ανάγκες της Πελοποννήσου και της Νότιας Ελλάδας. Οι 100 κλίνες που δημιουργήθηκαν εδώ ήταν ένας γίγαντας. Να πούμε ότι το κέντρο αποκατάστασης που λειτουργεί στους Αγίους Αναργύρους και εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα έχει 110 κλίνες και είναι 80% γεμάτο. Τώρα αν κοιμάται ή όχι, ως αποθεραπεία και αποκατάσταση για τους λόγους που εξηγήσαμε, λογικά κοιμάται. Ποιος να στείλει εδώ περιστατικό όταν δεν υπάρχει γιατρός; Η απόφαση του ‘99 να φέρουμε τον κόσμο που ήταν στο άσυλο εδώ μέσα, έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Ηταν ταφόπλακα, γιατί ο άλλος ταυτίζει το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης με άσυλο και το άσυλο στην Ελλάδα έχει μεγάλη άρνηση».
Ο κ. Παρασκευόπουλος ωστόσο πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα και να γίνει ένα πάρκο υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η αρνητική εικόνα μπορεί να αντιστραφεί με αυτό που προτείναμε. Είναι διέξοδος για το συγκεκριμένο κέντρο, πρέπει να φύγει ο χαρακτήρας του ασύλου. Εξάλλου έχουμε προτείνει και την ιδέα του πάρκου υγείας και πρόνοιας, έχουμε και άλλα κτήρια σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε και να φτιάξουμε και άλλα πράγματα. Εδώ μπορεί να είναι υγεία-πρόνοια, και ΚΑΦΚΑ και ΕΚΑΒ, ενώ μπορεί να στεγαστεί εδώ και το κέντρο υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η όλη εικόνα του, θα το δει και ο πολίτης ότι εδώ πλέον είναι κάτι διαφορετικό.
Το τι από αυτά θα υλοποιηθεί ακόμη δεν το ξέρουμε, για το ΚΥ δεν γνωρίζουμε καθώς είναι σε εξέλιξη οι ενιαίες διοικήσεις.
Οσον αφορά τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ξέρω ότι είναι επίσημη πρόταση, όχι μόνο δική μας αλλά και της 6ης ΥΠΕ, ενώ ό,τι άλλο αξιοποιηθεί μπορούμε να το δούμε στην πορεία, καθώς υπάρχουν κάποια σχέδια που θα είναι καλά για την περιοχή».