Εμβόλια mRNA

Υπάρχει η εντύπωση ότι επειδή τα εμβόλια των Pfizer & Moderna είναι βασισμένα στη νέα τεχνολογία mRNA, σημαίνει δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτήν και άρα ίσως δεν είναι ασφαλή εμβόλια.
Ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε το δεύτερο!
Όπως πάντα στις βιοϊατρικές επιστήμες, τίποτα καινούριο δεν ξεπηδάει "από το πουθενά" χωρίς να προϋπάρχει μια αλυσίδα μελετών & ερευνών οι οποίες προσέφεραν κομμάτι-κομμάτι στο παζλ της γνώσης που απαιτείται για την εφαρμογή μιας νέας βιοτεχνολογίας
Η πρώτη επιτυχημένη χορήγηση mRNA σε πειραματόζωα δημοσιεύθηκε το 1990 στο περιοδικό Science. O Jon Wolff & συνεργάτες, που ενδιαφέρονταν για τις δυνατότητες γονιδιακής θεραπείας, έβαλαν mRNA στους μύες ποντικών και επιβεβαίωσαν την παραγωγή της σωστής πρωτεϊνης. Εικόνα
Που να ήξερε ο Wolff και η ομάδα του ότι 30 χρόνια μετά το πείραμα τους θα βοηθούσε στην δημιουργία εμβολίων σε μια πανδημία ε;
That's why we love science..
Από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα λοιπόν έγιναν δεκαετίες συνεχών μελετών από εκατοντάδες επιστήμονες για να βρουν τους κατάλληλους τρόπους σύνθεσης, σταθεροποίησης, μορφοποίησης και παρασκευής ενός mRNA σε μορφή εμβολίου.
Για παράδειγμα, ένα ερώτημα που πήρε καιρό να απαντηθεί είναι "πως να προστατέψουμε το mRNA από την καταστροφική δράση ένζυμων & ταυτόχρονα να απορρόφηθεί από τα κύτταρα μας"; Η ερώτηση αυτή έφερε πάρα πολλές μελέτες που εξερεύνησαν πάνω από 10 διαφορετικούς τρόπους.
Αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων την τελευταία δεκαετία, είναι η χρήση mRNA εμβολίου για τον καρκίνο! Πάνω από 60 κλινικές μελέτες έχουν καταγραφεί για την μελέτη mRNA εμβολίων κατά πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, σε κάποια με πολύ καλά αποτελέσματα!
Βεβαίως τα εμβόλια mRNA στον καρκίνο δεν δουλεύουν αποτρεπτικά, αλλά θεραπευτικά, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν είχαμε μέχρι τώρα κάποια έγκριση, διότι τα συγκριτικά στοιχεία για μια έγκριση είναι διαφορετικά.
Όλες αυτές οι μελέτες στον καρκίνο όμως έφεραν περισσότερο γνώση για την ασφάλεια των εμβολίων mRNA αλλά και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Για παράδειγμα από τις μελέτες αυτές μάθαμε ότι τα εμβόλια mRNA ενεργοποιούν και τα δύο μέρη του ανοσοποιητικού, το έμφυτο (innate) και το προσαρμοστικό (adaptive) ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα κλασσικά εμβόλια δουλεύουν κυρίως με το δεύτερο.
Εκτός από τον καρκίνο, τα mRNA εμβόλια χρησιμποιήθηκαν και ως συμβατικά εμβόλια κατά ιών. Τουλάχιστον 8 κλινικές μελέτες mRNA εμβολίων έχουν καταγραφεί για διάφορους ιούς (HIV, Zika, Λύσσας) οι οποίες οι περισσότερες από αυτές είναι ακόμα ενεργές.
Το πρόβλημα βέβαια ήταν και είναι οι πολλές πρακτικές δυσκολίες για να ολοκληρωθούν αυτές - όπως η εύρεση εθελοντών, τα λίγα κρούσματα, οι διαθέσιμοι πόροι και κονδύλια. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος της μεγάλης τους διάρκειας μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Παρ'όλα αυτά, τα πλεονεκτήματα των mRNA εμβολίων έναντι παραδοσιακών ισως είναι σημαντικά. Η έλλειψη ιού (εξασθενημένου ή ανενεργού) στο εμβόλιο σημαίνει πολύ λιγότερες παρενέργειες (που δημιουργούνται λόγω αναγνώρισης από το ανοσοποιητικό μας).
Η γνώση που χτίσαμε αυτά τα 30 χρόνια για τον τρόπο που δουλεύον αυτά τα εμβόλια, η γνώση από τις κλινικές μελέτες κατά του καρκίνου, και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, ελκύουν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξή τους.
Και εδώ, μας ήρθε η πανδημία. Μια παγκόσμια ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή & αποτελεσματική λύση. Και σε αυτή την ανάγκη ταίριαζε "γάντι" ένα mRNA εμβόλιο. Εθελοντές & κρούσματα έχουμε. Γνώση 30 ετών έχουμε. Πληθώρα πόρων και χρημάτων. Why not?
Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Τα πρώτα εμβόλια mRNA που θα πάρουν έγκριση χρήσης. Η ασφάλειά τους επιβεβαιώθηκε (ξανά). Η αποτεσματικότητά τους πολύ υψηλή. Ίσως τα εμβόλια αυτά φέρουν το τέλος της πανδημίας και μια νέα αρχή στην επιστήμη των εμβολίων.
Κλείνοντας, να πω ένα ευχαριστώ. Στον Jon Wolff, που πρώτος έδειξε το δρόμο στην μελέτη των mRNA εμβολίων και ο οποίος απεβίωσε φέτος τον Απρίλιο, πριν προλάβει να δει τους πιο όμορφους καρπούς της δουλειάς του. RIP.

Η πρώτη επιτυχημένη χορήγηση mRNA σε πειραματόζωα δημοσιεύθηκε το 1990 στο περιοδικό Science. O Jon Wolff & συνεργάτες, που ενδιαφέρονταν για τις δυνατότητες γονιδιακής θεραπείας, έβαλαν mRNA στους μύες ποντικών και επιβεβαίωσαν την παραγωγή της σωστής πρωτεϊνης. Που να ήξερε ο Wolff και η ομάδα του ότι 30 χρόνια μετά το πείραμα τους θα βοηθούσε στην δημιουργία εμβολίων σε μια πανδημία ε; That's why we love science..

Από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα λοιπόν έγιναν δεκαετίες συνεχών μελετών από εκατοντάδες επιστήμονες για να βρουν τους κατάλληλους τρόπους σύνθεσης, σταθεροποίησης, μορφοποίησης και παρασκευής ενός mRNA σε μορφή εμβολίου.


Για παράδειγμα, ένα ερώτημα που πήρε καιρό να απαντηθεί είναι "πως να προστατέψουμε το mRNA από την καταστροφική δράση ένζυμων & ταυτόχρονα να απορρόφηθεί από τα κύτταρα μας"; Η ερώτηση αυτή έφερε πάρα πολλές μελέτες που εξερεύνησαν πάνω από 10 διαφορετικούς τρόπους. 6/
Εικόνα

Αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων την τελευταία δεκαετία, είναι η χρήση mRNA εμβολίου για τον καρκίνο! Πάνω από 60 κλινικές μελέτες έχουν καταγραφεί για την μελέτη mRNA εμβολίων κατά πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, σε κάποια με πολύ καλά αποτελέσματα!


Μου ζητήθηκε να εξηγήσω απλά & σύντομα τι είναι αυτό το mRNA.
Ως ακαδημαϊκός φυσικά και δεν μπορώ να αρνηθώ!

·
Nikolas Dietis: Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το mRNA είναι μια μορφή γενετικού υλικού, που έχει τον ρόλο να μεταφέρει μια οδηγία (μια συνταγή) για το πως να παραχθεί μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη. Αυτή η οδηγία έρχεται από τα γονιδιά μας (DNA) και πηγαίνει προς τις μηχανές των κυττάρων μας που παράγουν πρωτεϊνες.

Εξού και το όνομα: mRNA

[m]essenger = αγγελειοφόρος

RNA = ριβονουκλεϊκό οξύ (γενετικό υλικό) Όλες οι πρωτεϊνες μας προέρχονται από τέτοιες οδηγίες αποκωδικοποίησης του DNA μας, μέσω του mRNA. Οι μηχανές των κυττάρων μας φτιάχνουν πυρετωδώς συνεχώς πρωτεϊνες! S3/
Επομένως το σώμα μας, τα κύτταρά μας έχουν πολλά mRNA μόρια, το κάθε ένα μεταφέρει μια συνταγή παραγωγής μιας πρωτεϊνης. Κάποιος διερωτάται τώρα "και τι σχέση έχει ένα τέτοιο μόριο που έχουμε όλοι μας

O κορωνοϊός μοιάζει σαν μια μπάλα με καρφιά στην επιφάνειά της. Τα "καρφιά" αυτά φαίνονται στο μικροσκόπιο σαν μια "κορώνη", εξού και το όνομα κορωνοϊός. Αυτή η κορώνη είναι όμως πρωτεϊνη. Και άρα αφού είναι πρωτεϊνη, μπορούμε να κάνουμε το εξής "έξυπνο"! S5/

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 4942849