Τρεις αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) – Πτήση-αστραπή με το Σογιούζ
Δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη μετέφερε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ πραγματοποιώντας πτήση έξι ωρών.
Πρόκειται για τους Ρώσους κοσμοναύτες Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και τον Αμερικανό αστροναύτη Κρίστοφερ Κάσιντι.
Σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, το Σογιούζ απογειώθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 στις 22:43 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν και προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS σήμερα (29/3) το πρωί στις 04:28 (ώρα Ελλάδας).
Στον ISS βρίσκονται ακόμα τρεις αστροναύτες και κοσμοναύτες που επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους συναδέλφους τους.
—Πτήση-εξπρές
Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης αποστολής είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα ολοκλήρωσής της σε σύγκριση με παλαιότερες. Κι αυτό διότι χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις το Σογιούζ προσδέθηκε στον ISS πραγματοποιώντας μόνο τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη αντί για 34 που χρειάζονταν ως τώρα.
Της αποστολής του Σογιούζ προηγήθηκε η αποστολή τριών φορτηγών διαστημικών σκαφών Progress τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο από τους Ρώσους με την ίδια διαδικασία.
—Τα πλεονεκτήματα του μειωμένου χρόνου
Η συντόμευση της πτήσης προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει το πλεονέκτημα ότι το πλήρωμα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση κατά την πρόσδεση ενώ επίσης επιτρέπει τη μεταφορά βιολογικών υλών για πειράματα εντός του σταθμού.
Όταν η πτήση διαρκούσε δύο ημέρες κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.
Οι Ρώσοι επιθυμούν την εφαρμογή της διαδικασίας σε όλες τις πτήσεις σκαφών προς τον ISS. Από την πλευρά της η NASA εκφράζει ενστάσεις για το γεγονός ότι οι αστροναύτες παραμένουν δεμένοι στο κάθισμα κατά τη διάρκεια της πτήσεις χωρίς να επιτρέπεται η μετάβασή τους στους υπόλοιπους χώρους του διαστημοπλοίου, ενώ προκύπτουν τεχνικές δυσκολίες για τη χάραξη της εκτόξευσης και πρόσδεσης εντός της ίδιας ημέρας.
—O ISS
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (αγγλ. International Space Station – ISS)
είναι ένας ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος
βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.
Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε το 1998. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια).
Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χαω (17.240 μαω), συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές τη μέρα. Ο ISS αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA(Καναδά) και ESA (Ευρώπης).