Η αποτυχία του ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας

Η αποτυχία του ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας

Υπενθυμίζοντας ότι το Ελαιόλαδο ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Καλαμάτα πωλείται από τον παραγωγό 2,60 ευρώ το κιλό, αξίζει να δούμε τις τιμές παραγωγού μερικών ιταλικών ελαιολάδων ΠΟΠ, όπως είναι δημοσιευμένες στο Ινστιτούτο Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA).

Με λατινικούς χαρακτήρες είναι η ονομασία του προϊόντος, ακολουθεί σε παρένθεση η Περιφέρεια στην οποία παράγεται, ο πρώτος αριθμός μας δίνει την ελάχιστη τιμή παραγωγού και ο δεύτερος τη μέγιστη τιμή παραγωγού σε ευρώ ανά κιλό: Brisighella (Eμίλια - Ρομάνα) 20 - 24, Garda (Βένετο) 16 - 18, Chianti Classico (Τοσκάνη) 11,7 -13,5, Riviera dei fiori (Λιγουρία) 11 - 11,50, Monti Iblei (Σικελία) 8,5 - 9 Umbria (Ούμπρια) 8,5 - 8,8, Lametia (Καλαβρία) 7,70 - 7,90, Bruzio (Καλαβρία) 7,20 - 7,40, Caninο (Λάτιο) 7,10 - 7,50, Aprutino Pescarese (Αμπρούτσο) 6,60 - 6,70, Colline teatine (Αμπρούτσο) 6,60 - 6,70, Val di Mazzara (Σικελία) 5,30 - 5,40 και Valli Trapanesi (Σικελία) 5,30 - 5,40.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν περίτρανα ότι το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα δεν έχει καταξιωθεί στη διεθνή αγορά και ότι τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" για την αξία του προϊόντος είναι για... τοπική κατανάλωση και δεν έχουν αντίκρισμα σε ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν ζητάμε από την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα ανταγωνιστεί το ελαιόλαδο Brisighella που πωλείται από τον παραγωγό 20 ευρώ το κιλό. Ετσι και αλλιώς είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τη Βόρεια Ιταλία. Θα περιμέναμε όμως το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα να αγγίξει τουλάχιστον τις τιμές των ελαιολάδων ΠΟΠ της φτωχής Σικελίας, που δεν διακρίνεται ούτε για την ανεπτυγμένη οικονομία της, όπως η Βόρεια Ιταλία, ούτε για τις αγροτουριστικές της μονάδες, όπως η Τοσκάνη. Με απλά λόγια, θα περιμέναμε η τιμή παραγωγού για το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα να αγγίζει τουλάχιστον τα 5 ευρώ, αφού κατά γενική ομολογία έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταξιώσουν στην αγορά.

Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα να απαριθμήσουμε για μια ακόμα φορά τις αιτίες που εμποδίζουν την καταξίωση του Ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα στην αγορά. Ούτε έχει νόημα να γράψουμε πως αν δεν έχεις Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα τουλάχιστον στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Μεσσηνίας, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει κανένας μάνατζερ και κανένας ειδικός για να το βάλεις στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα καταγράψουμε απλώς την αποτυχία, τονίζοντας ότι τα ΠΟΠ προϊόντα θέλουν και επιδέξιους εμπόρους. Δεν αρκεί να τα παράγεις.

Θανάσης Λαγός

Πηγή: Ελευθερία

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 19 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 4942726