Διχάζει το Νόμπελ του Ομπάμα

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να διχάζει την παγκόσμια κοινή γνώμη και όχι μόνο.


«Το βραβείο ήταν μία ρεαλιστική αξιολόγηση των παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων. Ελπίζω αυτή η απόφαση να δώσει μία περαιτέρω ώθηση στις κοινές μας προσπάθειες να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική σκηνή» με αυτά τα λόγια χαιρέτισε το γεγονός ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Θετικό μέτρο, που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, χαρακτήρισε ο Φιντέλ Κάστρο την απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον Μπάρακ Ομπάμα. «Δεν συμφωνώ πάντα με τις θέσεις αυτού του ιδρύματος, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή τη φορά έλαβαν μια θετική απόφαση» τόνισε.


Έκπληκτος ο κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα. «Τόσο γρήγορα;» αναρωτήθηκε.


Η Washington Post εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι απονεμήθηκε Nόμπελ σε έναν πρόεδρο που δεν έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο στην εξουσία και δεν έχει επιδείξει καμιά μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή.


«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει προκαλέσει η επιτροπή των Νόμπελ» γράφει η Daily Telegraph, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολιτική».


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι υποψηφιότητες «έκλεισαν» μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ομπάμα, ενώ παρουσιάζει λίστα με οργανισμούς ή πρόσωπα τα οποία -κατά την κρίση της- άξιζαν περισσότερο ένα Νόμπελ Ειρήνης.


Ακόμα πιο επικριτικός είναι ο αρθρογράφος του Guardian, Mαικλ Γουάιτ που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ομπάμα δεν χρειάζεται βραβεία από τους Ευρωπαίους. Χρειάζεται βοήθεια, στο Αφγανιστάν για παράδειγμα, ή και αλλού.»
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις ουσιαστικά υπονομεύουν το έργο του προέδρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή.


«Με το που επέτρεψε στην επιτροπή να τον βραβεύσει, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε τον εαυτό του να μοιάζει ματαιόδοξος, ανόητος και επικίνδυνα χαμένος στην αίγλη του» γράφει στους Τimes του Λονδίνου η αρθρογράφος Μπρόνουεν Μάντοξ.


Θετικά είδαν την απόφαση πολλές εφημερίδες της Ινδίας, της Ιαπωνίας και του μουσουλμανικού κόσμου. «Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει πλέον τη βαριά αποστολή να αποσπάσει πειστικά αποτελέσματα» γράφει η Yomiuri Shimbun.

«Κίνητρο προς δράση» για τον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Μια απόφαση που ξάφνιασε, όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τον ίδιο τον τιμώμενο.

Η είδηση ήλθε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπσον ξύπνησε τηλεφωνικά τον Μπαράκ Ομπάμα και του ανήγγειλε την απόφαση από το Όσλο. Δεν περίμενα να ξυπνήσω με αυτόν τον τρόπο θα παραδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων. «Αφότου έλαβα την είδηση ήλθε η κόρη μου Μάλια στο δωμάτιο και μου είπε: Μπαμπά κέρδισες το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη και ο σκύλος μας ο Μπο έχει σήμερα τα γενέθλιά του», εξήγησε ο κ. Ομπάμα.

«Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που πρόσφεραν περισσότερα για την ειρήνη»

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Τ. Γιάγκλαντ ανακοινώνει το όνομα του τιμώμενου με το Νόμπελ ΕιρήνηςΟ Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε με ταπεινοφροσύνη την τιμή που του έγινε. Απέφυγε τις δηλώσεις θριάμβου, νιώθοντας προφανώς και εκείνος ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για μια τέτοια διάκριση. «Με έκπληξη και αίσθημα ταπεινοφροσύνης έλαβα γνώση της είδησης. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν βλέπω τη βράβευσή μου ως αναγνώριση της προσφοράς μου, αλλά ως ενίσχυση των στόχων μου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο».

Το βραβείο Νόμπελ είναι για τον Ομπάμα κίνητρο προς δράση. Με την σεμνή του αντίδραση, ο Αμερικανός πρόεδρος ευθυγραμμίστηκε με το κοινό αίσθημα στη χώρα του. Οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιδρούν μάλλον αμήχανα. Πολλοί δηλώνουν ξαφνιασμένοι από την απόφαση της Επιτροπής των Νόμπελ, με δεδομένο ότι ο πρόεδρός τους δεν έχει παρά εννέα μήνες στην εξουσία και στο διάστημα αυτό δεν έχει να παρουσιάσει πολλά χειροπιαστά επιτεύγματα. Στο πνεύμα αυτό και οι δηλώσεις πολλών Αμερικανών: «Νομίζω ότι αυτό το βραβείο ήλθε πολύ νωρίς στην πολιτική του σταδιοδρομία. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα στην υπόθεση της ειρήνης. Ας ελπίσουμε ότι θα αποδείξει ότι δικαίως τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης», μας δήλωσε μια γυναίκα στην Ουάσιγκτον.

«Να ασχοληθεί με τη δημόσια περίθαλψη»

Ο Τζίμι Κάρτερ είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης μετά το πέρας της προεδρικής του θητείαςΊσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κάποιο πρόσωπο τιμάται για τις προθέσεις του. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε εντελώς το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα, αποδεικνύοντας ότι θέλει πραγματικά να επιλύσει ειρηνικά τα διεθνή προβλήματα. Από το μεσανατολικό μέχρι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από την προστασία του κλίματος μέχρι τον πυρηνικό αφοπλισμό, ο 48χρονος πρόεδρος προσεγγίζει τα πάντα με όπλο τον διάλογο. Σε ποιο βαθμό η βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης θα ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό μέτωπο είναι ακόμη άγνωστο.

«Νομίζω ότι είναι καλύτερα να ασχοληθεί ο Μπαράκ Ομπάμα με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας περίθαλψης και τα άλλα εσωτερικά ζητήματα», υποστηρίζει ένας άνδρας στην Ουάσιγκτον.

Άλλωστε και οι ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του έχουν εστιάσει την κριτική τους σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και επαναλαμβάνουν διαρκώς το ερώτημα, τι έχει καταφέρει πραγματικά μέχρι τώρα ο Ομπάμα;

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Ρούσβελτ και ο Ουίλσον ήταν οι δύο πρώτοι, ενώ στον Τζίμι Κάρτερ απονεμήθηκε το Νόμπελ μετά το πέρας της προεδρίας του.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 233 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5156127