Ξεκινούν στην Κορώνη οι εκδηλώσεις “Ελλάδα και μεσογειακή διατροφή”
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη θα ανοίξει σήμερα στην Κορώνη τις εκδηλώσεις με θέμα «Ελλάδα και μεσογειακή διατροφή: Καινοτόμες δράσεις - βέλτιστες πρακτικές», που θα διεξαχθούν στο προαύλιο της Παναγίας Eλεήστριας. Ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης δεν θα παρευρεθεί τελικά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που ακολουθούν την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής από την UNESCO, ως Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η Κορώνη είχε οριστεί από ελληνικής πλευράς ως κοινότητα-παράδειγμα, κατά την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου στην UNESCO.
Στις εκδηλώσεις θα απευθύνει χαιρετισμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων και των αντίστοιχων κοινοτήτων της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου, αλλά και της Κύπρου που έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον κοινό φάκελο της μεσογειακής διατροφής.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στην Κορώνη, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοτήτων κι επισκέψεις σε αγροτικές μονάδες αλλά και αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 9.30 το πρωί οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στο Ανάκτορο του Νέστορος, στην ελαιουργική μονάδα «Κανάκης», στην Πύλο και στη Μεθώνη, ενώ το μεσημέρι θα τους παρατεθεί γεύμα στη Φοινικούντα.
Στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει στην Κορώνη η ημερίδα με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Καινοτόμες δράσεις - βέλτιστες πρακτικές» (συντονισμός Παύλος Πέζαρος, διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Η έναρξη θα γίνει με προσφωνήσεις από τους Δημήτρη Καφαντάρη δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Κώστα Σκανδαλίδη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λίνα Μενδώνη γενική γραμματέα υπουργείου Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Θα ακολουθήσουν οι εξής ομιλίες: «Μεσογειακή διατροφή και παραδοσιακά τρόφιμα: Κατάσταση και προοπτικές», από την Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Μαστίχα Χίου: παρελθόν, παρόν και μέλλον ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος», από τον Ηλία Σμυρνιούδη, διευθυντή Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
«Το κρασί ευφραίνει καρδίαν και οι “Δρόμοι του Κρασιού“ συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα», από την Ολγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Γυναίκες της υπαίθρου και τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Καινοτόμες δράσεις και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς», από τη Θεοδοσία Ανθοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«”Δρόμοι της Ελιάς“: Διαδρομές διαπολιτισμικού διαλόγου, βιώσιμης ανάπτυξης και γαστρονομίας», από τον Καλλικράτη Γιαννιό, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς“.
Στις 9 μ.μ. θα παρατεθεί δείπνο και θα γίνει γιορτή στην παραλία της Κορώνης.