Χρειάζονται «γερά νεύρα» για υψηλές αποδόσεις στα φωτοβολταϊκά

imageΗ αγορά των φωτοβολταϊκών παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως για τους επενδυτές, τους εγκαταστάτες και τους προμηθευτές των υλικών, όπως είναι η εταιρεία μας. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας αυτή τη στιγμή κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στην ελληνική αγορά και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας, όμως, πάντοτε ως προτεραιότητα την άψογη και ολοκληρωμένη υποστήριξη προς τους συνεργάτες μας, αλλά και τους επενδυτές μας που μας εμπιστεύονται καθημερινά. Αντιλαμβάνεστε ότι η εταιρεία μας ξεφεύγει από τον μονόπλευρο στόχο της διατήρησης απλά του μεγάλου μεριδίου αγοράς, αλλά «εγκαθιστά» και στην Ελλάδα τη φιλοσοφία που βασίζεται στη «διά βίου» υποστήριξη των συνεργατών μας.

Διεθνείς αναλύσεις προβλέπουν την αύξηση των τιμών στις κατασκευές ηλιακών πάνελ μετά το 2011, επισημαίνοντας πως «πρέπει να ξεχάσουμε τα μεθυστικά ύψη με αποδόσεις πάνω από 20%». Τι προβλέπετε να αλλάζει στον κλάδο μεσοπρόθεσμα;

Όταν ένας κλάδος εξαρτάται κάθε φορά από τις «εκάστοτε» αποφάσεις της κάθε κυβέρνησης αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ζημιογόνα για τον κλάδο. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω πως «μεθυστικές» αποδόσεις επενδύσεων που μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας επί τρία και πλέον χρόνια παύουν να θεωρούνται «μεθυστικές». Θα πρέπει να λάβουμε, επίσης, υπόψη μας ότι όσοι καταφέρανε να υλοποιήσουν τα έργα τους, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πολύ υψηλή φορολογία. Άρα, τελικά, οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, αλλά απαιτούν και «γερά στομάχια». Ωστόσο, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών είναι αναμενόμενο ότι θα οριοθετηθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, αλλά πάντοτε σε τέτοια κλίμακα που να συνεχίσουν να είναι ελκυστικά για το ώριμο επενδυτικό κοινό.

Ποια τα περιθώρια μεγέθυνσης του κλάδου στη χώρα μας, δεδομένου των φυσικών πλεονεκτημάτων, όπως ο ήλιος, αλλά και της διάθεσης για παραγωγή ενέργειας με οικολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα;

Ο Έλληνα είναι ευαισθητοποιημένος πολίτης σε όλους τους νευραλγικούς τομείς, αρκεί να του δοθούν τα «ερεθίσματα». Να σας θυμίσω το πρόσωπο που δείξαμε σαν χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Παρουσιάσαμε μία εικόνα ιδανική και δείξαμε τι πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε σαν λαός. Σχετικά με το περιβάλλον ο Έλληνας είναι ώριμος να το προστατέψει. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι πλέον προνόμιο των «λίγων και εκλεκτών», όπως κάποιες άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Καθημερινά λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα από απλούς πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά. Σε αυτό συμβάλλει και η φύση των φωτοβολταϊκών, αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ένα από τα οχήματα εξόδου από την κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του. Οι φορείς το βλέπουν και είμαστε βέβαιοι ότι το τροφοδοτούν.

Η γραφειοκρατία τρέφει τη διαφθορά

Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο ποιες οι επισημάνσεις που θα έπρεπε να περιληφθούν έτσι ώστε οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά να είναι αμεσότερες και αποτελεσματικές;

Κύριε Ζακυνθινέ, αυτή τη στιγμή αγγίζετε μία χρόνια παθογένεια του ελληνικού κράτους που έχει παίξει αρνητικό ρόλο στο να φτάσει η χώρα μας στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. Η γραφειοκρατία τρέφει τη διαφθορά και η διαφθορά αποτρέπει τους υγιείς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας. Αυτό ισχύει σε όλες τις επενδύσεις. Στα φωτοβολταϊκά ο μέσος χρόνος αναμονής για την υλοποίηση του έργου είναι τρία έτη. Όποιος επενδυτής έκανε αίτηση το 2007 κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιήσει το έργο το 2010.

Το 2007, ωστόσο, οι τράπεζες επιδοτούσαν το 35% της επένδυσης και το κράτος, μέσω του αναπτυξιακού, το 40%. Σήμερα οι τράπεζες πλέον δεν έχουν τόσο φιλική διάθεση συνεργασίας και σχετικά με τον αναπτυξιακό, ουδείς γνωρίζει τη συνέχεια. Ένας υποψήφιος επενδυτής εν έτη 2007, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό περιβάλλον το 2010 και φυσικά δεν προχωρά στην επένδυση.

Τι του απαντάμε σήμερα του εν λόγω επενδυτή ο οποίος ξόδεψε και χρόνο και χρήμα και ενδεχομένως δεν μπορεί να υλοποιήσει την επένδυσή του, ενώ θα μπορούσε το 2007 να έχει επενδύσει κάπου άλλου τα χρήματά του; Η λύση είναι μία. Να επιτρέψουν τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν χώρα οι επενδύσεις με λογικά κριτήρια. Θεωρώ πολύ μεγάλο βήμα την «τριάντα ημερών» αδειοδοτική διαδικασία για τα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Θα πρέπει αυτή η διαδικασία να λειτουργήσει ως οδηγός και για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα.

Φορολογία
Θα πρέπει να λάβουμε, υπόψη μας ότι όσοι κατάφεραν να υλοποιήσουν τα έργα τους, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πολύ υψηλή φορολογία. Άρα, τελικά, οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, αλλά απαιτούν και «γερά στομάχια».

Μηνύματα
Καθημερινά λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα από απλούς πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 226 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5156120