e-shops: Τα «πάντα όλα» από τον ...καναπέ σας!

images

Η τάση των ελλήνων να αγοράζουν πάσης φύσεως προϊόντα μέσω internet είναι αυξητική και όπως δείχνουν οι αριθμοί της στατιστικής το φαινόμενο αυτό δείχνει να φουντώνει για τα καλά. Η εξοικείωση με το internet αλλά και οι καλύτερες τιμές σε πλήθος προϊόντων συντελούν ώστε οι ηλεκτρονικές αγορές να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο και το γεγονός της διοργάνωσης της πρώτης έκθεσης e-shops, πρόσφατα στην Αθήνα.

Οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά το 2000 και σήμερα εμφανίζουν εξαιρετικά αυξητικές τάσεις καθώς και ένα σημαντικό όγκο συναλλαγών ενώ πλέον οι εταιρείες που πωλούν το εμπόρευμά τους ηλεκτρονικά είναι αρκετές εκατοντάδες.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέσω internet;

Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ασφαλείς αρκεί βέβαια να γίνονται από αναγνωρισμένα και έγκυρα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το e-shopping αποτελεί μια ακόμη μορφή εμπορίου επομένως και σε αυτό βρίσκουν εφαρμογή οι κοινοτικές οδηγίες καθώς και οι εθνικές διατάξεις που αφορούν το εμπόριο γενικότερα.

Ο Νόμος 2251/94 για την «Προστασία των καταναλωτών» περιέχει διατάξεις και για τις συμβάσεις από απόσταση (Άρθρο 4), που εφαρμόζονται και στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Γιατί να αγοράσω ηλεκτρονικά;

Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα με ένα παράδειγμα! Προσωπικά, αγόρασα μόλις πρίν από λίγες μέρες ένα netbook στα 199 ευρώ! Την τιμή αυτή την βρήκα ΜΟΝΟ μέσω internet.

Ένας σημαντικός λόγος λοιπόν για να κάνετε e-shopping είναι οι καταπληκτικές τιμές που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε κατηγορία προϊόντων.

Ένας άλλος λόγος είναι η ευκολία αγοράς. Με μερικά κλικ και χωρίς να σηκωθούμε από την καρέκλα μας μπορούμε να έχουμε στην πόρτα μας κάθε είδους προϊόν. Ξεχάστε ουρές, ταλαιπωρία, συνωστισμό και τα λοιπά.

Επίσης, μπορείτε εύκολα να κάνετε σύγκριση τιμών χάρη στα εξειδικευμένα εργαλεία που θα βρείτε στο internet. Και μιας και ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκει προϊόντα στις καλύτερες τιμές;

Είναι ασφαλείς οι αγορές από το internet;

Είναι σίγουρα πιο ασφαλείς από το να εκτίθεται κανείς με τη φυσική του παρουσία. Η πιθανότητα να σας εξαπατήσουν ηλεκτρονικά είναι κατά πολύ μικρότερη από το να σας κλέψουν στο δρόμο!

Σε γενικές γραμμές βέβαια καλό είναι να είσαστε λίγο καχύποπτοι και να προσέχετε ιδιαίτερα, διαβάζοντας τους όρους της εμπορικής συναλλαγής και ελέγχοντας τη φερεγγυότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος με το οποίο συναλλάσσεστε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευτεί κανείς από την εξαπάτηση κατά τη διάρκεια εμπορικών συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, οι χρεωστικές κάρτες λειτουργούν σχεδόν παρόμοια με τις πιστωτικές κάρτες, με τη βασική διαφορά ότι δεν παρέχουν στον κάτοχο τους πίστωση για τις αγορές αλλά το ποσό της συναλλαγής μεταφέρεται αυτόματα από το λογαριασμό του κατόχου στο λογαριασμό του εμπόρου.

Το πλεονέκτημα για τον χρήστη που κάνει αγορές μέσω internet είναι ότι με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας ελέγχει το ύψος των αγορών, γιατί δεν ξοδεύει χρήματα τα οποία δεν έχει υπολογίσει.

Tι να προσέχετε

  • Να βεβαιώνεστε για τη φερεγγυότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος με το οποίο συναλλάσσεστε και να λαμβάνετε υπόψη την πολιτική επιστροφών της εταιρείας.
  • Να διαβάζετε με προσοχή τους όρους της σύμβασης της συναλλαγής καθώς και τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας από την οποία πρόκειται να αγοράσετε αγαθά.
  • Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους ασφαλείας πληρωμών της ιστοσελίδας και να εξακριβώνετε το χρόνο παράδοσης του προϊόντος.
  • Να εξετάζετε κατά πόσο πληροί η εταιρεία τις προϋποθέσεις ασφαλών συναλλαγών μέσω μεγάλων φορέων του είδους όπως για παράδειγμα η Verisgn ή μία αξιόπιστη τράπεζα.
  • Όταν πληρώνετε, να είστε σίγουροι για την ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση του υπολογιστή - εμφανίζεται είτε με την αλλαγή χρώματος της περιοχής που γράφετε την ηλεκτρονική διεύθυνση, είτε με ένα σύμβολο κάτω δεξιά στο πρόγραμμα πλοήγησης, είτε με την αλλαγή της διεύθυνσης από http:// σε https://.

Συμβουλές

Αν παρ' όλα αυτά διστάζετε να δώσετε την πιστωτική σας κάρτα τότε προτιμήστε για τις αγορές σας προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες ή προπληρωμένες δικτυακές υπηρεσίες, καθώς παρέχονται από εταιρείες φερέγγυες και σοβαρές που προσφέρουν αποζημίωση σε περίπτωση εξαπάτησης.

Μπορείτε επίσης να πληρώσετε με αντικαταβολή, με μετρητά δηλαδή μόλις σας παραδώσουν το προϊόν.

Καλό είναι να αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας ή να τυπώνετε την συναλλαγή σας με ένα e-shop και να μην επιτρέπετε τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων για άλλη χρήση πλην της συγκεκριμένης αγοράς.

Να έχετε πάντα κατά νου πως τα δικαιώματά σας ως καταναλωτής δεν διαφέρουν από μία αγορά σε φυσικό κατάστημα. Αν το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν σας κάνει αποφασίστε σύντομα να το επιστρέψετε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να ακυρώσετε μια υπηρεσία ή να επιστρέψετε ένα προϊόν, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - συνήθως επτά ημερών.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως ο νόμος προβλέπει ότι κάθε εξ αποστάσεως αγορά είναι άκυρη υπέρ του καταναλωτή, αν αποδειχθεί ότι ο τελευταίος δεν ενημερώθηκε με σαφή τρόπο πριν την αγορά για στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του προμηθευτή, τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και το δικαίωμα υπαναχώρησης.

Αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα

Για να είστε σίγουροι πως τα λεφτά σας θα πιάσουν σίγουρα τόπο πρέπει να υπάρχει σαφής προσδιορισμός της ταυτότητας του ηλεκτρονικού καταστήματος, με το όνομα της εταιρείας, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, τα στοιχεία επικοινωνίας καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Πρέπει επίσης να υπάρχει εμφανής παρουσίαση των τρόπων προστασίας και χρήσης των προσωπικών δεδομένων στο διαδικτυακό τόπο του ηλεκτρονικού καταστήματος ενώ οι όροι συναλλαγής και τα σαφή χαρακτηριστικά του προϊόντος να είναι πάντα διαφανείς.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 251 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5156149