Επικοινωνιακός συμβιβασμός μετά τους λεονταρισμούς

Η κυβερνητική συνοχή και η αποφυγή πολιτικών εξελίξεων αποδείχθηκε -όπως αναμενόταν- πολύ πιο ισχυρή από τους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ, που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες.

Ευάγγ. Βενιζέλος, Φ. κουβέλης και Αντ. Σαμαράς Ευάγγ. Βενιζέλος, Φ. κουβέλης και Αντ. Σαμαράς Ο πρωθυπουργός και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ώρες για να συμφωνήσουν ότι επί της ουσίας το χαράτσι θα συνεχιστεί και το 2013. Το βάφτισαν όμως ενιαίο φόρο ακινήτων και θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, όπως έχει απαιτήσει η τρόικα, που είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί αλλαγή του μηχανισμού είσπραξης.

Η κοινή πρόταση των κυβερνητικών εταίρων προς την τρόικα προβλέπει ότι:

* Πρώτον, από τον Μάιο το ΕΕΤΗΔΕ αντικαθίσταται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος ωστόσο για το 2013 θα συνεχίζει να ειπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

* Δεύτερον, για το 2013 ο φόρος θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το φόρο που θα αφορά τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ και το φόρο που θα αφορά τα αδόμητα μέρη (οικόπεδα, χωράφια κ.λπ.) και θα εισπράττεται από τις εφορίες.

* Τρίτον, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ειπράττεται από το 2014 από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν δέχεται να αλλάξει ο μηχανισμός είσπραξης τουλάχιστον για το 2013, ώστε να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρεται να κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την τρόικα και για τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο συμφωνήθηκε να στηριχτεί το σχέδιο Μανιτάκη, για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών συμφωνήθηκε να στηριχτεί η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών να υπάρξει ρύθμιση άνω των 36 δόσεων, που είναι το όριο που έχει βάλει η τρόικα, και σε ό,τι αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά -όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- «θα επιχειρηθεί το καλύτερο δυνατό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν ήταν συνθετική και εξέπεμπαν αισιοδοξία ότι η τρόικα θα την αποδεχθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα αποδεχθεί και την προτεινόμενη μείωση σε σχέση με το χαράτσι.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε μετά τη σύσκεψη ότι Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ερίζουν ότι είναι οι εμπνευστές της πρότασης που τελικά συμφωνήθηκε. Και έτσι αφ' ενός ικανοποιήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, που έλεγε ότι «ή θα υπάρξει συμφωνία και των τριών ή δεν θα υπάρξει συμφωνία», ο Α. Σαμαράς, που εμφανίζεται να διατηρεί τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και ο Φ. Κουβέλης, καθώς από τη ΔΗΜΑΡ επέμεναν ότι μπήκε τέλος στο χαράτσι και ξεκινά ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως ζητούσαν.

«Είναι η πρόταση που έκανε ο Σαμαράς στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όταν μίλησε για διατήρηση του μηχανισμού και ελαφρύνσεις στο χαράτσι», έλεγαν από το Μαξίμου. «Είναι η πρόταση στην οποία κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το μεσημέρι πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, και παρουσίασε ο Βενιζέλος», έλεγαν από την Ιπποκράτους. «Είναι η πρόταση Κουβέλη για τέλος του χαρατσιού και άμεση έναρξη του ενιαίου φόρου», έλεγαν από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Βενιζέλος: Δεν μπαίνω

«Ο ανασχηματισμός είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό και δεν συζητήθηκε. Είναι αστείο και προσβλητικό να τίθεται θέμα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι», δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «καίγοντας» το σενάριο επιστροφής του στην κυβέρνηση. Επιχείρησε έτσι να απαντήσει και στην κριτική Τσίπρα, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο για να ξαναμπεί στην κυβέρνηση, που δεχόταν η Ιπποκράτους μετά το κείμενο της άτυπης ενημέρωσης της Κυριακής που έβαζε ζήτημα ανασχηματισμού. Φαίνεται ότι άλλα θέματα χθες δεν συζητήθηκαν, αλλά Βενιζέλος και Κουβέλης επιμένουν στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και στις αλλαγές της λειτουργίας της κυβέρνησης, με πηγές της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου να λένε ότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης σε αυτά τα θέματα θα επανέλθουν.

Ενοχλημένο το Μαξίμου με τη ΔΗΜΑΡ

Προβληματισμός και ενόχληση για το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου. Της καταλογίζουν ότι κρατάει μια στάση «εντός, εκτός και επί τα αυτά».

Το κλίμα της χθεσινής συμφωνίας είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από νωρίς το πρωί, καθώς της σύσκεψης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, προσπαθούσαν να χαμηλώσουν τους τόνους, ενώ από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ το μήνυμα πως οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν έστειλε ο Δ. Χατζησωκράτης, δηλώνοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι το σημείο που θα καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση με τους εταίρους μας». Συσκέψεις είχαν εν τω μεταξύ ο κ. Σαμαράς με το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι και, στη συνέχεια, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, πριν από τη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

Στόχος ήταν, όπως και έγινε, να βρεθεί μια διατύπωση που να επιτρέπει στον καθένα από τους κυβερνητικούς εταίρους να δηλώνει δικαιωμένος, αλλά και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση του χαρατσιού το 2013 αποτελεί την τελευταία μόνο από μία σειρά διαφοροποιήσεων του κόμματος του Φ. Κουβέλη.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων η ΔΗΜΑΡ έχει πει όχι στα εργασιακά, στην κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, στο σχέδιο «Αθηνά», στην ιθαγένεια, στην τροπολογία για τους ιμάμηδες, έχει δηλώσει «παρών» στην ψήφιση του Μνημονίου 3 και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα, με το Μαξίμου να μη διαφωνεί επί της ουσίας με τη λογική Μανιτάκη «όχι απολύσεις, πλην επιόρκων», αλλά να έχει σοβαρά παράπονα για καθυστερήσεις.

Παρόλο που συνήθως οι κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ ξεθωριάζουν όταν σοβαρεύουν τα πράγματα, η στάση της προβληματίζει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς σε επικοινωνιακό επίπεδο δημιουργείται κάθε τόσο εικόνα «κρίσης», διότι, όπως λένε, το βάρος σκληρών μέτρων πέφτει στη Ν.Δ., ενώ σε δύσκολη θέση έρχεται και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της τρικομματικής.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 139 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5154171