ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ "ΚΑΛΑΜΑΤΑ"

imageΗ Μεσσηνία αποτελεί μια ομοιόμορφη γεωγραφική περιοχή με ξεχωριστό μικροκλίμα, το οποίο προσδίδει σε όλο το ελαιόλαδο που προέρχεται από την περιοχή κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό τονίζεται στο έγγραφο τροποποίησης που στάλθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία.

Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφει η γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Γεωργία Μπαζώτη, επισημαίνεται πως από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα ελαιόλαδα από τις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν κοινά χημικά χαρακτηριστικά και παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, στο έγγραφο που έφυγε για την Ε.Ε. σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ, σημειώνονται τα εξής:

1) Περιγραφή: «Το ελαιόλαδο ΠΟΠ "Καλαμάτα" προέρχεται τουλάχιστον κατά 97% από ελαιόκαρπους της ποικιλίας Κορωνέικη».

2) Γεωγραφική περιοχή: «Σαν οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη ορίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Ετσι δημιουργείται μια ομοιόμορφη γεωγραφική περιοχή ανάμεσα στον Ταΰγετο και στο Ιόνιο πέλαγος με ξεχωριστό μικροκλίμα, το οποίο προσδίδει σε όλο το ελαιόλαδο που προέρχεται από τη Μεσσηνία κοινά χαρακτηριστικά.

Η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης ζητείται, διότι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες των ελαιόδεντρων, οι καλλιεργητικές τεχνικές, η ιστορία της παραγωγής ελαιόλαδου και η σύνδεσή του με τα ήθη και τα έθιμα του λαού είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, όπου καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα.

Διευκρινίζεται ότι στην αρχική αίτηση καταχώρισης της ονομασίας "Καλαμάτα" ως ΠΟΠ, η ζώνη παραγωγής είχε περιοριστεί μόνο στην τότε επαρχία Καλαμάτας, διότι έπρεπε όλα τα ελαιοτριβεία που παρήγαγαν ΠΟΠ να έχουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης ελαιόλαδου Εκείνη την εποχή τα ελαιοτριβεία που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις βρισκόντουσαν μόνο στην επαρχία της Καλαμάτας, η οποία λόγω του λιμανιού ήταν το κύριο εμπορικό κέντρο όλου του νομού. Σήμερα όλα τα ελαιοτριβεία του νομού έχουν εκσυγχρονιστεί και διαθέτουν ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και ανοξείδωτες δεξαμενές για την αποθήκευση του ελαιόλαδου».

3) Μέθοδος παραγωγής: «Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ "Καλαμάτα" δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες από τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου μέχρι την παραγωγή του ελαιόλαδου. Απαγορεύεται η αποθήκευση στο χωράφι του ελαιόκαρπου, όπου είναι εκτεθειμένος σε διάφορους φυσικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους.

Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για τη συσκευασία του ΠΟΠ "Καλαμάτα"».

4) Δεσμός: «Καταρχήν ολόκληρη η Μεσσηνία έχει οριστεί ως οριοθετημένη ζώνη παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ "Καλαμάτα", γεγονός που αποδεικνύει την ομοιογένεια των εδαφικών χαρακτηριστικών, των κλιματικών και των ανθρώπινων παραγόντων.

Από τις αναλύσεις προκύπτει ότι τα ελαιόλαδα από τις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν κοινά χημικά χαρακτηριστικά και παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα από αναλύσεις τα τελευταία 10 χρόνια προέκυψε ότι εντός της ισχύουσας ζώνης ΠΟΠ η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι Μf= 3,4, η διάμεση των ελαττωμάτων είναι Md= 0, η διάμεση τιμή του πικρού είναι Mb= 2,37 και η διάμεση τιμή του πικάντικου Mp= 3,33. Στην ομάδα ελαιόλαδων από την υπόλοιπη Μεσσηνία η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι 3,9, των ελαττωμάτων 0, του πικρού 2,51 και του πικάντικου 3,21.

Για τα χημικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, παρατίθενται (εντός ΠΟΠ και στην υπόλοιπη Μεσσηνία): Οξύτητα 0,49 - 0,49, αριθμός υπεροξειδίων 8,35 - 8,05, Κ270 0,14 0,13, Κ232 1,73 - 1,53, ολικές στερόλες 1310 - 1267, ελαϊκό οξύ 75,63 - 76,79, λινελαϊκό οξύ 7,07 - 6,1.

Οι παρατηρούμενες διαφορές δεν είναι στατιστικά σημαντικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ελαιόλαδο από ολόκληρη τη Μεσσηνία έχει τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ομοιογένεια του παραγόμενου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία προκύπτει και από τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στα αρχεία του οποίου καταγράφεται ότι υπήρχαν επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες εξήγαγαν ελαιόλαδο από το λιμάνι της Καλαμάτας, ενισχύοντας τη θέση ότι το ελαιόλαδο "Καλαμάτα" αντιπροσώπευε όλη την περιοχή της Μεσσηνίας». Γ.Σ.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 175 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5156065