Ο Μανιάτης έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

image

Επιστολή προς τον πρώτο «Υπουργό Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» απέστειλε η Greenpeace, που απένειμε  το «χαρτοφυλάκιο» αυτό στον Γιάννη Μανιάτη, υπουργό ΠΕΚΑ,  αφού με πρότασή του ανοίγουν ορθάνοιχτα οι πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη!
Ό

πως επισημαίνει στην επιστολή του ο διεθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης με την πρόταση που κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή στις 28 Μαΐου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, επί της ουσίας το δικαίωμα μιας χώρας να αποκλείσει από την επικράτειά της τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες παραχωρείται στην Κομισιόν και στις εταιρείες βιοτεχνολογίας!

Όπως ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει η πρόταση Μανιάτη προβλέπει ότι ο λύκος θα φυλάει τα πρόβατα και αυτό γιατί:
-για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες! Όπως σημειώνει η Greenpeace «Ναι, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας»!
-Επιπλέον, η πρότασή συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Στην επιστολή ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι υυσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Και εδώ δύσκολα μπορώ να εντοπίσω κάποιον συμπολίτη μας που θα ήταν περήφανος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Ο διευθυντής του του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι γι αυτή την επιλογή του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και καλεί τον Γιάννη Μανιάτη έστω και τελευταία στιγμή να αναγνωρίσει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 12 Ιουνίου, ότι το πλαίσιο αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί επειγόντως.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Online χρήστες

Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 5153516