Η τηλεόραση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή
Γεγονός είναι πλέον η είσοδος στη νέα ψηφιακή εποχή με την
ίδρυση του ψηφιακού πάροχου, στον οποίο συμμετέχουν επτά ιδιωτικοί
σταθμοί εθνικής εμβέλειας, με
στόχο τη μετάβαση της τηλεόρασης από την αναλογική στην ψηφιακή
εκπομπή σήματος.
Με καλύτερη ποιότητα σήματος και ήχου, η ψηφιακή τηλεόραση θα δώσει λύση και στο θέμα λήψης σε προβληματικές περιοχές.
Η ψηφιακή εκπομπή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού, θα ολοκληρωθεί σταδιακά τα επόμενα πέντε χρόνια και ο αποκωδικοποιητής θα στοιχίζει 60 ευρώ.
Η εταιρία-όχημα για το εγχείρημα ονομάζεται DIGEA και παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρό της κ. Κώστα Κιμπουρόπουλο και τον κ. Γιώργο Μαθιό, παρουσία του αντιπροέδρου του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Θοδωρή Κυριακού, του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχου Χυτήρη, του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου και πολλών προσκεκλημένων.
Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Θοδωρής Κυριακού χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή μεταξύ των καναλιών «εξαιρετικά σημαντική σε μια εποχή που η τηλεόραση περνάει τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία της παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα». «Είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε ο κ. Κυριακού, τα κανάλια να έρχονται κοντά, να επενδύουνε μαζί στην επόμενη ψηφιακή εποχή πάντα για το καλό του τηλεθεατή και καταναλωτή που κάθε μέρα έχει αυξανόμενες - δικαιολογημένα - απαιτήσεις για ποιότητα και για ποικιλία περιεχομένου».
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι σύνθετο τεχνικό, οικονομικό και επικοινωνιακό εγχείρημα υψηλού επενδυτικού κόστους, το οποίο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, προσφέροντας μια άλλη διάσταση, από άποψη ποιότητας σήματος και δυνατοτήτων, στην τηλεόραση σε όλο τον πληθυσμό. Με έναν αποκωδικοποιητή MPEG4 - και, για όσους θέλουν, έναν άλλο δέκτη - η ψηφιακή τηλεόραση θα μπορεί να μπει ως τις αρχές του 2010 στο 60% των ελληνικών σπιτιών.
«Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα είναι η τήρηση εκ μέρους της πολιτείας μιας σειράς παραμέτρων, όπως ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, η ολοκλήρωση του τελικού ψηφιακού χάρτη, η προκήρυξη ψηφιακών αδειών», τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και συμπλήρωσε: «Μεγάλης σημασίας θα είναι και η έμπρακτη υποστήριξη του έργου από την πολιτεία για την οικονομική ενίσχυση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Κιμπουρόπουλο, «αυτό το εγχείρημα δημόσιας ωφέλειας δε μπορεί να μένει σε μία εκκρεμότητα κάτω από την αναβλητικότητα της πολιτείας ή χωρίς στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προώθησή του και την πρόοδό του».
«Η είσοδος της τηλεόρασης στη νέα ψηφιακή εποχή είναι για την τηλεόραση μια ιστορική ευκαιρία. Μέσα από την τεχνολογία της ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες. Η επικοινωνία με το κοινό επιτρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εκείνη, η οποία οδηγεί την τηλεόραση στην επιτέλεση της αποστολής της», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι «η πολιτεία θα κάνει ό,τι πρέπει, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά με μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος».
Ο κ. Μαθιός διευκρίνισε πως η DIGEA θα προσφέρει «υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εικόνα και το περιεχόμενο της τηλεόρασης και νέους ορίζοντες στην τηλεοπτική εμπειρία με αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο μέσον και τον τηλεθεατή», ενώ επεσήμανε ότι «σαν πλατφόρμα, η ψηφιακή τηλεόραση μπορεί να γίνει το ψηφιακό παράθυρο του κάθε Έλληνα στον κόσμο». Κατέστησε δε σαφές ότι δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για αναγκαία εναρμόνιση της χώρας μας στα διεθνή δεδομένα, που για την Ευρώπη έχουν χρονικό ορίζοντα το 2015.