Αντιδρά η Εκκλησία στην έκτακτη φορολογία
Οι
πρώτοι τριγμοί στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας προκαλούνται με
αφορμή την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις
Μητροπόλεις.
Με το Μαξίμου επικοινώνησε ο Ιερώνυμος, δείχνοντας αιφνιδιασμένος από την εισφορά στις Μητροπόλεις Οι περισσότεροι από τους ιεράρχες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στη συνεδρίαση που έκαναν χθες, ζήτησαν να αντιδράσει η Εκκλησία, ωστόσο οι φωνές που κυριάρχησαν ήταν ψυχραιμότερες και αποφασίστηκε ο ορισμός μιας πενταμελούς επιτροπής, που μελέτησε τα μέτρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα μελετήσει εάν και πώς θα αντιδράσει.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος, καθώς μόλις την προηγουμένη των ανακοινώσεων της κυβέρνησης είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και όταν πληροφορήθηκε τα νέα μέτρα επικοινώνησε με συνεργάτες του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου, για να πληροφορηθεί περισσότερα. Ωστόσο, όπως είπε στην Ιερά Σύνοδο, τον καθησύχασαν ότι «ισχύουν όσα είπε ο πρόεδρος».
Οι ιεράρχες ενίστανται για δύο λόγους:
- Οπως αναφέρουν και σε ανακοίνωσή τους, «παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, που ίσως κυκλοφορούν, κατά το κείμενο του προσχεδίου νόμου (άρθρο 3, παρ. 4), το ποσό εκ του τριπλασιασμού του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ως πάγια αύξηση της φορολογίας Της και για το μέλλον».
- Επίσης θεωρούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να «υποβιβάσει» την Εκκλησία και να την εξισώσει με τα μουσεία, για να τη φορολογήσει, δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα, που το εντάσσουν στις γενικότερες σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.
«Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και υπενθυμίζουν ότι αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός αποφάσισαν ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν μέσω επιτροπών που θα οριστούν.
Στην ανακοίνωση της Εκκλησίας τονίζεται με ιδιαίτερο νόημα: «Προτείνεται στην Πολιτεία να αναλογισθεί τις άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μελετούμενο τριπλασιασμό του ΕΤΑΚ». Και ακολουθεί ένας κατάλογος με σειρά ιδρυμάτων που συντηρεί η Εκκλησία, όπως αναφέρεται, τα οποία τονίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να συντηρήσουν εάν πρέπει να πληρώνουν τριπλάσιο ΕΤΑΚ.
Η αντίδραση συμπυκνώνεται και σε κάτι άλλο: Οπως ανέφεραν οι ιεράρχες, η Εκκλησία καταβάλλει το ΕΤΑΚ «ακόμα και για ακίνητα, τα οποία έχουν δεσμευθεί». Και ζητούν να προχωρήσει η Πολιτεία στην αποδέσμευση των εν λόγω ακινήτων.
Η επιτροπή της Εκκλησίας αποτελείται από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητο, Ναυπάκτου Ιερόθεο, Ελασσόνος Βασίλειο, τον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών Αντώνη Ζαμπέλη και τον νομικό σύμβουλο Θεόδωρο Παπαγεωργίου.